Uno F. Olsson

Från Wikipedia
Uno F. Olsson

Uno F. Olsson, född 20 februari 1906, död 9 december 1986, lantbrukare i Vivungi och gruvarbetare i Kiruna fram till sin död. Han var hembygdsforskare och skrev för Nordiska Museets räkning ner berättelser från Vivungi med omnejd samt egna dikter.

Olsson arbetade bland annat med Kuoksubor för en bro över Torneälven, vilken sedermera byggdes. Han fick tillsammans med landshövding Ragnar Lassinantti till stånd en kilometerlång gångslinga söder om Vivungi i anslutning till ett stort fångstgropssystem som han hade kartlagt. Olsson arbetade också för medel till upprättande av en badplats i anslutning till vandringsslingan som uppfördes vid Rahtusenjärvi. Olsson var en av grundarna till Kiruna Amatörforskarförening.

Under sina semestrar vandrade han tillsammans med tandläkare Sture Björnström (1907-1994 i Stockholm) i markerna bebodda av lappbefolkning och kartlade då bland annat de stora fångstgropssystem som nu finns utsatta på landskapskartorna.

Olsson gav ut "Folklore i Tornelappmark" med delar av sina skrönor och berättelser vilken snabbt sålde slut. 1972 fick Olsson, tillsammans med Albin Lindmark, Borg Mesch-stipendiatet.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Folklore i Torne lappmark- Eget förlag- 1983 LIBRIS-id 373692
  • Snösparven smaklig men svanen osmaklig. - 1997. - Kirunatidningen. - 1103-1136. ; 1997: Historiespecial nr 5, s. 34

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]