Vadstenabullret

Från Wikipedia
En sängkammare på Vadstena slott, om än inte där "bullret" utspelades.
Närbild på medalj med Cecilias porträtt.

"Vadstenabullret" kallas den händelse som utspelade sig på Vadstena slott natten till 17 december 1559.[1] "Bullret" orsakades av den då nittonåriga prinsessan Cecilia Vasa.

Händelseförloppet

Bakgrunden

Den 1 oktober hade Cecilias äldre syster Katarina gift sig med Edzard II av Ostfriesland i Stockholm. Med på bröllopsfestligheterna var brudgummens yngre bror, Johan av Ostfriesland (1538-1591). Cecilia och Johan fattade tycke för varandra och bägge följde med det stora festsällskapet genom landet när brudparet skulle bege sig till Ostfriesland. På Vadstena slott, hos Cecilias bror Magnus, skulle man göra ett uppehåll för julfirande[2][3].

På Vadstena slott

Efter en festkväll, den 13 december, och när alla gått till sina gemak, kunde en vakt se hur Johan tog sig in genom Cecilias fönster. Hertig Erik, som var på plats i slottet, underrättades om den nattliga besökaren. Nästa natt hölls ett vaktande öga på Cecilias fönster och även denna natt kröp Johan in genom fönstret. Då rusade vakter in i Cecilias kammare och grep Johan med, enligt Eriks brev till sin bror, hosorna nere. Johan kastades i fängelse och enligt traditionen ska han även ha blivit kastrerad på hertig Eriks order.

Efterspel

Händelsen fick sitt namn eftersom det svenska kungahuset (som tidigare hade varit väldigt duktiga på att hålla tyst om skandaler) lät denna historia spridas ut bland befolkningen. Kung Gustav Vasa beskyllde sin son hertig Erik för att han lät historien spridas ut till det "vanliga" folket istället för att bara slänga Johan av Ostfriesland i fängelsehålan och sedan inte tala om det igen.

Prinsessan Cecilia klagade senare på att hennes far Gustav Vasa hade slitit allt håret av henne och hertig Erik anklagade fadern för att ha velat "slå halsen sönder" på henne.

Johan av Ostfriesland släpptes efter många förhandlingar ur fängelset efter flera månader och kunde återvända hem.

Katarina var på grund av förvecklingarna och på grund av att hennes far Gustav Vasa avled i september 1560 och begravdes i december samma år, tvungen att stanna i Sverige till 1561 innan hon kunde bege sig till Ostfriesland.

Källor

Litteratur

  • Fridolf Ödberg. Om prinsessan Cecilia Wasa, markgrefvinna af Baden-Rodemachern. Anteckningar. Stockholm 1896. 231 s.