Vadstenabullret

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En sängkammare på Vadstena slott, om än inte där "bullret" utspelades.

"Vadstenabullret" kallas den händelse som utspelade sig på Vadstena slott i december 1559. "Bullret" orsakades av den då nittonåriga prinsessan Cecilia Vasa.

Bakgrunden[redigera | redigera wikitext]

Den 1 oktober hade Cecilias äldre syster Katarina gift sig i Stockholm med Edzard II av Ostfriesland. Med på bröllopsfestligheterna var brudgummens yngre bror, Johan av Ostfriesland. Cecilia och Johan fattade tycke för varandra och bägge följde med det stora festsällskapet genom landet när brudparet skulle bege sig till Ostfriesland. På Vadstena slott, hos Magnus Vasa, skulle man fira i en vecka innan sällskapet skulle skiljas åt.

På Vadstena slott[redigera | redigera wikitext]

Efter en festkväll och när alla gått till sina gemak såg greve Charles de Mornay hur Johan med hjälp av en repstege tog sig in genom Cecilias fönster och gick för att berätta det för prinsessans bror, hertig Erik. Nästa natt lade man sig på vakt och Johan kröp än en gång in genom fönstret. Då rusade man in i Cecilias kammare och grep Johan med, enligt Eriks brev till sin bror, hosorna nere. Johan kastades i fängelse i nio månader och enligt traditionen ska han även ha blivit kastrerad på hertig Eriks order. Det bullrades så mycket så att alla gäster vaknade.

Efterspel[redigera | redigera wikitext]

Händelsen fick sitt namn eftersom det svenska kungahuset (som tidigare hade varit väldigt duktiga på att hålla tyst om skandaler) lät denna historia spridas ut bland befolkningen. Kung Gustav Vasa beskyllde sin son hertig Erik för att han lät historien spridas ut till det "vanliga" folket istället för att bara slänga Johan av Ostfriesland i fängelsehålan och sedan inte tala om det igen.

Prinsessan Cecilia klagade senare på att fadern, Gustav Vasa, hade slitit allt håret av henne, och hertig Erik anklagade fadern för att ha velat "slå halsen sönder" på henne.

Katarina var på grund av förvecklingarna tvungen att stanna i Sverige till 1561 innan hon kunde bege sig till Ostfriesland.

Källor[redigera | redigera wikitext]