Villa Högudden

Villa Högudden. Foto januari 2009.

Villa Högudden är en byggnadsminnesförklarad sommarvilla från 1800-talet vid Högudden på södra Lidingö, ett 50-tal meter från stranden mot Halvkakssundet.

Historik

Villan uppfördes ursprungligen 1876 som sommarbostad för fastighetsmäklaren Magnus Neijber i en stil inspirerad av engelsk-amerikansk arkitektur. Huset med en bostadsyta i två våningsplan på 450 m² tillhör några av de största sommarvillorna i Stockholms skärgård. Villan fick sitt nuvarande utseende vid en större ombyggnad 1895 då professor Ragnar Bruzelius, Oscar II:s livmedicus, köpte fastigheten. Som arkitekt för ombyggnationen anlitades Erik Lundroth, som ritat ett flertal liknande villor i Djursholm och Saltsjöbaden. Huset hade rinnande vatten genom en vattencistern på vinden med självtryck ner till husets tappkranar och även en dusch med varmvatten. Familjen Bruzelius hade en fast anställd trädgårdsmästare.

När Bruzelius på sommaren skulle in till sin arbetsplats i Stockholm, tog han ångbåten in till stan från den egna anlagda ångbåtsbryggan nere vid stranden. Ursprungligen utgjorde tomten en sjötomt som sträckte sig ända ner mot vattnet, men som idag begränsas ner mot sjön av Lidingö stads strandpromenadstråk som går utefter vattnet runt större delen av Lidingö.

Till sommarens höjdpunkter på 1800-talet med Ragnar Bruzelius som ägare hörde Oscar II:s årliga besök ut till Högudden på sommaren där han anlände från Stockholms slott med den kungliga ångslupen Brage, ett besök som föregicks av flera dagars förberedelser.

1941 övertogs villan av bankinspektören Albert Tondén, gift med ett kusinbarn till Ragnar Bruzelius hustru. En tid hyrdes villan ut och var också med i Mai Zetterlings film Älskande par från 1964. Lidingö stad och Landstingsförbundet ägde fastigheten gemensamt i slutet av 1960-talet, då huset genomgick en omfattande renovering och användes därefter som konferensanläggning. Idag är villan en privatägd permanentbostad.

Villan är byggnadsminnesförklarad sen 1968 genom Stockholms läns museum där man som motivering angett att ”Villa Högudden är med sina torn, burspråk, rika lövsågerier, verandor och balkonger ett kvalitativt högstående exempel på det sena 1800-talets sommarvilla-arkitektur”.

Se även

Källor

Tryckta källor

Webbkällor