Weissensee (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Weissensee
Skapad av Annette Hess
Antal avsnitt 6
Längd (per avsnitt) 45 minuter
Land  Tyskland
Språk Tyska
Sändning
Originalkanal Das Erste
Originalvisning 14 september 2010-

Weissensee är en tysk TV-serie som premiärvisades 2010. Den första säsongen i sex delar följdes upp 2013 med en andra säsong. Serien utspelar sig i Östtyskland under 1980-talet och följer två familjers öden som sammanvävs genom kärlekshistorien mellan Martin Kupfer och Julia Haussmann.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Weissensee har fått sitt namn efter stadsdelen i nordöstra Berlin och utspelar sig i Östberlin 1980 och handlar om familjerna Kupfer och Hausmann. De två familjerna är diamentralt olika: Familjen Kupfer är en del av nomenklaturan med fadern Hans (Uwe Kockisch) och äldsta sonen Falk (Jörg Hartmann) som Stasi-officerare. Familjen Kupfer lever tillsammans en villa i Weissensee och består även av Marlene Kupfer och Falks fru Vera och deras son Roman. Familjen Hausmann tillhör den oppositionella kultureliten med mamma Dunja (Katrin Sass) som känd Liedermacherin som bor tillsammans med dottern Julia (Hannah Herzsprung).

Familjernas liv korsas när den yngre sonen i familjen Kupfer, Martin, (Florian Lukas) som arbetar som folkpolis träffar Julia Hausmann i samband med en poliskontroll och de börjar träffas. Familjen Kupfer motsätter sig relationen, inte minst Martins äldre bror som ser den som ett hot mot hans Stasi-karriär och familjens ställning i systemet.

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

Den första säsongen från 2010 visades under september och oktober 2010 i Das Erste (ARD). Serien börjar sommaren 1980 med att polisen Martin Kupfer stoppar en bil vid en trafikkontroll och träffar då Julia Haussmann. Då Julia träffar en amerikan som besöker henne i Östberlin intresserar sig Stasi för henne och inleder övervakning. Denna leds av Martins bror, Stasi-officieren Falk Kupfer, som chockas när han ser att hans bror träffar Julia Haussmann. Julia lämnar sin amerikanska pojkvän Robert Schnyder för Martin. Schnyder och Julia har då planerat att smuggla ut Julia genom ett lönnfack i hans bil, vilket gör att Stasi griper honom misstänkt för medhjälp till republikflykt.

Säsong 2[redigera | redigera wikitext]

I den andra säsongen från 2013 börjar handlingen 1987. Förändringarnas vindar börjar kännas när glasnost och perestrojka blir nya begrepp. Julia Hausmann sitter i fängelse efter att hon kontaktat en västtysk journalist. Martin undgår fängelse som son till en Stasi-officer. Martin har lurats att tro att Julia blivit friköpt av Västtyskland som politisk fånge och bor i Hamburg. Han har fått lämna sin tjänst som polis och arbetar i en brädgård och är inneboende hos sin gamla poliskollega. Han planerar att fly till väst för att träffa Julia. Allt får en plötsligt vändning när hans brorson Roman insjuknar och man behöver en njurdonator. Falk vänder sig desperat till sin bror som brutit med familjen och erkänner att Julia sitter i ett fängelse i Hoheneck och att hennes brev till Martin från Hamburg är en förfalskning. Martin går med på att donera sin njure till brorsonen Roman men bara om Falk ser till att Julia släpps fri.

Ute i friheten har Julia till en början svårt att ta sig tillbaka till ett normalt liv och närma sig Martin. Efterhand hittar de tillbaka till varandra och lever tillsammans i en sommarstuga (datja). De börjar samtidigt inse att något inte stämmer kring uppgiften att deras gemensamma barn avlidit efter födseln och startar efterforskningar. Det visar sig att uppgifterna går i sär om vad som skett och att deras dottern Anna förmodligen lever. Martins bror Falk, som i sin roll som Stasi-officer, ansvarade för bortförandet, ser sig tvungen att stoppa efterforskningarna. I ett försök att utöva tryck mot Julia när hon uppsöker den ansvariga läkaren, springer Julia iväg och förolyckas dödligt när hon blir påkörd av en lastbil. Falk flyr från platsen. En förkrossad Martin fortsätter kämpa för att få reda på sanningen om vad som skett deras dotter. Han får efterhand hjälp av sin far i efterforskningarna, de båda motarbetas utan att veta om det av brodern Falk. Samtidigt håller Falk och Veras äktenskap på att falla samman. Vera kommer i kontakt med proteströrelsen men tvingas av sin man att agera spion, Falk tvingar henne att skriva under som inofficiell medarbetare. Vera förälskar sig samtidigt med en av ledarna för proteströrelsen, prästen Robert (Ronald Zehrfeld).

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]