Wikipedia:Redigeringskonflikt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Wikipedia:Redigeringskrig.
Manual Attack-page.svg

Redigeringskonflikt är ett slags krock som uppstår när flera användare redigerar samma sida samtidigt.

När någon användare redigerat och sparat samma sida som du samtidigt håller på att redigera, så får du ett meddelande om denna redigeringskonflikt när du försöker spara din version av sidan. Då visas wikikoden för den senast sparade versionen i en ruta överst, och den version som du försökte spara i en ruta nedanför. Du får då möjlighet att föra in dina ändringar från den nedre rutan, till den aktuella versionen i den övre rutan. Det är viktigt att kontrollera sina ändringar noggrant, så att man inte raderar vad den som tidigare skrivit lagt in på sidan. Använd knappen ”Visa ändringar”.

Redigeringskonflikter uppstår ofta på aktiva diskussionssidor (som tex WP:Bybrunnen). Då kan man välja att inleda sin redigering med mallen {{Redigeringskonflikt}}, som ser ut så här: Redigeringskonfikt Redigeringskonflikt Redigeringskonfikt. Det signalerar till läsaren att det inlägg man skrivit kan innehålla en viss upprepning av det tidigare inlägget (som ledde till redigeringskonflikten). Det kan även vara en indikation på att det man skrivit inte tagit inlägg ovanför i beaktande. Om man själv har bråttom eller lagt lång tid på att formulera sitt inlägg finns det ibland ingen tid till att formulera om sig igen (i synnerhet som detta kan leda till en ny redigeringskonflikt).

Ibland klarar programvaran själv av att hantera redigeringskonflikten, i synnerhet om användarna redigerar olika avsnitt. I sällsynta fall kan detta misslyckas, så att den ena användarens inlägg hamnar på tokig plats eller går förlorat.