Wikipedia:Tidigare Utvald göteborgare

Från Wikipedia

Här finns alla tidigare "Utvalda Göteborgare" från Göteborgsportalen.

Juni[redigera | redigera wikitext]

Lars (Lasse) Thorsten Brandeby, född 27 april 1945 i Majorna i Göteborg, är en svensk journalist, skådespelare och komiker. Tillsammans med Unni Brandeby har han dottern Anna, född 1968, som är verksam inom filmindustrin.

Han har tagit examen vid journalisthögskolan och arbetat som journalist på Radio Sjuhärad. På 1960-talet spelade han saxofon i popbandet High Notes. Han debuterade som skådespelare på Nationalteatern i Göteborg i början av 1980-talet. Lasse Brandeby är mest känd för rollen som Kurt Olsson, den himla käcka mannen med 60-talsfrisyr och rutig kavaj. Figuren Kurt Olsson föddes i lokalradion 1979 men blev rikskänd genom TV-serien "Kurt Olssons Television" 1987.

Läs mer

Maj[redigera | redigera wikitext]

Harald Treutiger, född 5 juni 1956 i Göteborg, svensk programledare som under sina år har hunnit med en hel del program för flera olika kanaler. Han är gift med journalisten Kicki Hultin. Under sina ungdomsår studerade han bland annat vid Sigrid Rudebecks gymnasium. Harald har bland annat lett Melodifestivalen 1992, Expedition Robinsson, 24 Karat och Prat i Kvadrat.

Läs mer

Mars/April[redigera | redigera wikitext]

Papa Dee, artistnamn för Daniel Wahlgren, född 13 juli 1966 i Göteborg. Svensk sångare och rappare (främst ragga och dancehall-reggae).

Papa Dee gjorde sina första liveframträdanden i mitten av 80-talet som toastare i Göteborgsbandet Sockerbeat och dess efterföljare Beat About the Bush, bl a på deras singel "Galloping Gourmet"/"Undo" 1986. Redan tidigare hade han DJ-at och toastat på flera av de årliga "Bob Marley Tribute"-spelningar/sound systems som reggaeprofilen Ras Jhoe brukade arrangera i Göteborg.

Major label-debuten skedde 1988 med singeln Funky Raggamuffin/Let the music play, en blandning av dancehall och hip-hop utgiven på Telegram Records Stockholm. Han blev samtidigt medlem i gruppen Stonefunkers, där han under några år var rappare.

Läs mer

Februari[redigera | redigera wikitext]

John Christian Bert Olsson, född 25 januari 1980 i Göteborg, är en svensk friidrottare som tävlar i tresteg och, i mindre omfattning, även i andra hoppgrenar såsom höjdhopp. Han bodde tidigare i Lindome, men sedan slutet av 2002 är han skriven i Monaco. Olsson tränas sedan 1999 av Yannick Tregaro.

Christian Olsson slog igenom internationellt 2001 då han kom tvåa i VM. Han är innehavare av det svenska rekordet på 17,79 (2004) utomhus samt världsrekordet inomhus på 17,83 (2004). Christian Olsson har sju SM-guld, varav tre utomhus. Han är även en skicklig höjdhoppare med ett SM-silver och tre SM-brons under åren 1999-2001.

Vid inomhus-VM, 7 mars 2004, tog Christian Olsson guld på det tangerade inomhus-världsrekordet 17,83. Den 22 augusti samma år, vid OS i Aten, vann han trestegsfinalen på det nya svenska rekordet 17,79. Efter OS säkrade han sin andel på 500.000 dollar i Golden League-jackpoten efter att ha vunnit samtliga 6 deltävlingar under säsongen.

Läs mer

Januari[redigera | redigera wikitext]

Carin Hjulström-Livh är uppvuxen i Örgryte i Göteborg. Hennes far är skådespelaren och regissören Lennart Hjulström. Henne bror är Skådespelaren Niklas Hjulström. Hon är gift med Stefan Livh.

Som 12-åring hade hon huvudrollen i radions julkalender. Hon gick naturvetenskaplig linje under gymnasietiden och kunde gå ut med 5.0 i medelbetyg. Efter föräldrarnas skilsmässa flyttade hon ihop med sin bror, skådespelaren Niklas Hjulström, i en lägenhet. Båda medverkade i gruppen Art som deltog i Rock-SM 1982 men inte kom bland de tre främsta. Hårdrocksgruppen Europe vann.

Carin Hjulström-Livh sökte till både journalisthögskolan och läkarlinjen och kom in på båda utbildningarna. Hon valde journalistiken och har bl.a. jobbat som reporter på Göteborgs-Tidningen och Aftonbladet. 1987-89 var hon programledare på TV för musikprogrammet Gig. Hon har efter det gjort program som Fredagsexter (1989), Melodifestivalen 1990, Man över bord, frågesporten Moder Svea, Hon & han ihop med Paolo Roberto, Carin med C samt Carin 21:30.

Läs mer

December[redigera | redigera wikitext]

Staty av Evert Taube
Staty av Evert Taube

Evert Taube föddes i Göteborg, men familjen var bosatt på Vinga. Föräldrarna hette Carl Gunnar Taube och Julia Sofia Jacobsdotter. Fadern var sjökapten och fyrmästare på Vinga. Taube har beskrivit sin barndom som mycket lycklig, präglad av fiske, sjöfart och historier om främmande länder och livet till sjöss. På Vinga fanns då fyra andra familjer och öns tio barn hade egen skola. Familjen var mycket musikintresserad och enligt Taube spelade man och sjöng bland annat Gluntarna, Bellmans och Birger Sjöbergs visor i föräldrahemmet.

År 1904-1905 bodde Taube hos sin farbror Axel Taube i Malmö. Samma år befordrades Evert Taubes far till överlots och familjen flyttade till Kustens varv i Göteborg. Planerna var att Evert Taube skulle börja i läroverk, men eftersom han inte klarade provet i matematik, gick han i lära hos teatermålaren Jens Christian Andrésen på Stora Teatern i Göteborg. Han tog även kvällslektioner på Konsthögskolan Valand i Göteborg.

År 1906 rymde Evert Taube till Stockholm för att bli konstnär. Hans planer var att komma in på Konstakademien för att studera måleri. Livet i Stockholm kom att präglas av bohemeri - tidvis bodde han hos sin kusin, konstnären Mattias Taube, men emellanåt tvingades han övernatta utomhus då kontanter saknades. Han fick några teckningar publicerade i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet och knöt nyttiga kontakter med etablerade konstnärer. Slutligen beviljades han även inträde i Konstakademien.

Läs mer

November[redigera | redigera wikitext]

Jan Eliasson och George W. Bush 2005

Jan Kenneth Eliasson, född 17 september 1940 i Göteborg, är en svensk diplomat och politiker (socialdemokrat). Eliasson var ordförande i FN:s generalförsamling 2005-2006 och Sveriges utrikesminister mellan 24 april och 6 oktober 2006.

Jan Eliasson är född och uppvuxen i stadsdelen Kålltorp i Göteborg. Han har en genuin arbetarbakgrund, och fick ofta följa med sin far på demonstrationståg i hemstaden under sin barndom. Redan i unga år blev han socialdemokrat, men har inte varit verksam i partipolitiken. Han var utbytesstudent i Indiana 1957-58 och tog 1965 en fil.mag.-examen i ekonomi vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Han har genomgått reservofficersutbildning i flottan.

Läs mer

Oktober[redigera | redigera wikitext]

Staty av Gunnar Gren
Staty av Gunnar Gren

Gunnar Gren var en av Sveriges största fotbollsspelare och spelade sin första allsvenska match i Gårda BK 1937. År 1941 gjorde han debut i IFK Göteborg, i vilken klubb han blev både svensk mästare och vann skytteligan.

Gren spelade i det svenska landslag, som blev olympiska guldmedaljörer 1948.

Efter det var det dags för en proffssejour i Italien. Han spelade under fyra säsonger i AC Milan därefter två säsonger i AC Fiorentina och slutligen en säsong i Genoa. I Milan bildade han tillsammans med Gunnar Nordahl och Nils Liedholm den omskrivna trion Gre-No-Li. I Italien blev han oerhört populär och den italienska publiken döpte honom till Il Professore. Efter sejouren i Italien flyttade han hem till Sverige 1956. Hemkommen till Göteborg blev han spelande tränare i Örgryte IS till och med 1959 och senare i GAIS.

Läs mer

September[redigera | redigera wikitext]

Leif Pagrotsky, född 20 oktober 1951 i Göteborg, socialdemokratisk politiker, ekonom, statsråd i statsrådsberedningen 1996-97 ansvarig bland annat för vapenexportfrågor, och handelsminister vid Närings- och handelsdepartementet 1997-98 och vid Utrikesdepartementet 1998-2002, näringsminister 2002-04, utbildnings- och kulturminister 2004-2006, riksdagsledamot sedan 2002.

Läs mer

Augusti[redigera | redigera wikitext]

Glenn Hysén, född 30 oktober 1959 i Göteborg, fotbollsspelare (mittback). Hysén är far till fotbollsspelarna Tobias Hysén (Djurgårdens IF) och Alexander Hysén (BK Häcken).

Hysén var en av Sveriges stora spelare under 1980-talet och han gjorde 68 A-landskamper. Han är den ende, frånsett Tomas Brolin för hans insats mot Rumänien i fotbolls-VM 1994, som fått betyget sex getingar av Expressen. Detta fick han efter sin legendariska insats mot England i VM-kvalet 1988 på Wembley i London. Matchen slutade 0-0 efter en heroisk insats av försvarsgeneralen Hysén.

Läs mer

Juli[redigera | redigera wikitext]

Göran Johansson
Göran Johansson

Helena Paparizou föddes den 31 januari 1982 i Örgryte, Göteborg. Hon är en svensk-grekisk sångerska, fotomodell och skådespelerska.

Paparizou representerade Grekland i Eurovisionsschlagerfestivalen 2005 då hon framförde det vinnande bidraget "My Number One", skrivet av Christos Dantis och Natalia Germanou. Det finns även en film med hennes musikvideor, med samma namn. Hon var tidigare med i den svensk-grekiska musikgruppen Antique, som bland annat framförde bidraget "I Would Die for You" som kom trea i Eurovisionsschlagerfestivalen 2001 i Köpenhamn.

Läs mer


Juni[redigera | redigera wikitext]

Göran Johansson
Göran Johansson

Göran Johansson, född 31 augusti 1945 i Göteborg är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Han var tidigare ordförande Metalls verkstadsklubb vid SKF. Han har genom åren fått utså mycket kritik för att ha en dominerande ledarstil och för att driva frågor genom manliga nätverk, "bastuklubben", av makthavare inom näringslivet, myndigheter och forskarvärlden i Göteborg. Ibland omnämnd som "Göteborgs starke man" i massmedia.

Läs mer