Wikipediadiskussion:Projekt islam

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Diskutera här, var vänlig lägg nya rubriker längst ner.

Det nyckelfärdiga projektet[redigera wikitext]

Vad kul att det nyckelfärdiga projektet kommit till nytta, Projekt Islam är det första som tar den i bruk, hojta gärna till om något inte stämmer! Jag tror rätt mycket på projektformen och jag tycker att ni bör skriva en rad om projektet på Bybrunnen för att locka deltagare. Reklam är en viktig del av projekt för att dra till sig nya bidragsgivare! Jag märkte också när jag startade upp fågelprojektet att färdiga strukturer och resursbibliotek är viktiga ingredienser för att få folk att skriva. Håll också koll på vilka andra användare som är inne och skriver om samma eller liknande ämnen och bjud in dem till projektet via deras användardiskussioner. Lycka till! //Knuckles...wha? 8 maj 2006 kl.10.33 (CEST)

Tack för responsen och tipsen! Projektmallen verkar hittills fungera mycket bra. Det som saknas är ju som du säger tidigare exempel som man kan inspireras av när det gäller layout, färger t ex. --Auc 8 maj 2006 kl.12.06 (CEST)
Jag var just på väg att ändra färgerna till grönt, men du hann före, snyggt! //Knuckles...wha? 8 maj 2006 kl.12.37 (CEST)
Attans snygg projektsida! Verkar som att den finns som någon slags malle eller fattar jag fel? Har inga kunskaper om islam att bidra med men tycker området är intressant så jag ska bevaka projektets utveckling i alla fall!--Damast 11 maj 2006 kl.09.57 (CEST)
Damast: Ja, det är en mall som jag fixat, se Wikipedia:Projekt nyckelfärdigt projekt. //Knuckles...wha? 13 maj 2006 kl.16.18 (CEST)

Hej jag såg erat projekt och måste säga att det var mycket snyggt! Jag har kollat runt men hittar ingen färgkod eller liknande så jag tänkte fråga om hur man färgar en projekt i denna mall? Jag håller också på med ett projekt såm faktigst jag startade i går och än så länge är det bara två stycken medlemmar och vi har ju inte fått så värst mycket gjort mest gjort sidan. Det skulle vara mycket roligt att veta hur man kan färga sitt projekt. Frederico 8 juli 2006 kl.21.58 (CEST)

Kartläggning av ämnesområdet[redigera wikitext]

Jag har just kollat igenom nästan alla artiklar om Islams historia och rättat småfel med mera, men konstaterat att det inte är något vi behöver ta oss an i första taget. --Auc 8 maj 2006 kl.22.03 (CEST)

Jag sprang runt och satte {{Mall:Profeter i Koranen}} på alla som ingår i mallen. Nu efteråt undra jag fall det är en så bra ide. Vissa av dom nämner ju inte ens islam, fast det kanske komemr senare? Simoniak 8 maj 2006 kl.22.04 (CEST)

Mallen skall redan finnas på alla profeterna som nämns i Koranen. På de artiklar där deras bibliska namn nämns bör en annan mall användas. Vilka artiklar har du satt mallen på egentligen? --Auc 8 maj 2006 kl.22.12 (CEST)
Alla som stod på {{Profeter i Koranen}}

Simoniak 8 maj 2006 kl.22.21 (CEST)

Aha, ok då har du satt den även på deras förekomst i Bibeln där det inte var tänkt att den skulle vara, utan bara en hänvisning. Mallen är uppbyggd så att över varje arabisk skrift finner du det islamiska namnet, alla dessa har redan mallen sedan tidigare. Alla namnen under den arabiska texten är deras motsvarigheter i Bibeln. Dessa skall alltså inte ha mallen, utan bara en hänvisning. Jag har gjort det på de två första. Kika på Idris/Enok så kan du se hur jag har löst det. Jag föreslår att du tar bort mallen på alla bibelförekomsterna om du lagt till mallen där (Adam, Enok, Noa, Ever etc ända till Jesus). Men att mallen alltså behålls på Adam, Idris, Nuh, Hud etc. ända till Isa och Muhammed. --Auc 8 maj 2006 kl.22.30 (CEST)
Ok, nu har jag åtgärdat det. Bra att du är djärv i din redigering - fortsätt med det, men om det skulle hända någon mer gång att du själv inte är helt säker på att de ändringar du gör är någon bra idé, så ta gärna upp det till diskussion här så kan vi reda ut det innan för att undvika onödigt arbete. --Auc 8 maj 2006 kl.23.14 (CEST)

ska bli Simoniak 11 maj 2006 kl.12.59 (CEST)

Det kanske skulle vara en idé att ha nån form av lista på projekt islam där människor kan skriva i vilken artikel dom tar sig för att översätta så det inte blir två som sitter o gör samma arbete, dubbelt arbete liksom Simoniak 8 maj 2006 kl.22.07 (CEST)

Ja, det kan finnas en poäng med det. Men tills vidare tänker jag att det kan räcka med att meddela det här på diskussionssidan om man för tillfället håller på med någon längre översättning. Så får vi se hur stort behovet blir av en lista på själva projektsidan. Själv har jag översatt ett urval till sufism, men redigerat artikeln i mindre omgångar, så det är inget som hindrar att andra kan sticka emellan med egna bidrag. Det finns även mallar för pågående projekt som man kan använda för att markera att arbete med en viss artikel pågår. Jag hittade dem på Wikipedia:Lista över mallar om artikelkvalitet. --Auc 8 maj 2006 kl.22.21 (CEST)


Jag kallar mig Striver och är Shi'a. Jag är en erfaren wikipedia användare som har väldig bra koll på Shi'a Islam. Om ni vill kontakta mig, så lämna ett medelande på här, på engelska wikipedia, där jag är som mest aktiv. Frid. --Striver 25 juli 2006 kl.12.10 (CEST)

Veckans artikel[redigera wikitext]

Hej, jag ville bara säga att jag nominerat ramadan-artikeln på Wikipedia:Veckans samarbete/Omröstning. Det hade varit kul att få en uttömmande artikel i detta aktuella ämne! //Knuckles...wha? 24 september 2006 kl. 22.33 (CEST)[svara]

Bra initiativ! Jag fyllde på lite i artikeln om bakgrunden till högtiden. --Auc 25 september 2006 kl. 00.04 (CEST)

Projektutveckling[redigera wikitext]

När jag frågade runt efter exempel på framgångsrika Wikiprojekt, så blev jag tipsad om Projekt islam. Går det bra för er? Finns det några lärdomar (bra eller dåliga) som andra projekt kan ta del av? Har projektmedlemmarna någon kommunikation utanför wiki-sidorna, t.ex. via IRC, IM, e-post, telefon eller träffar? Har ni funderat på att använda projektmallar för att markera artiklar inom projektets intresseområde? Har ni något samarbete med motsvarande projekt islam på andra språk av Wikipedia? --LA2 4 februari 2008 kl. 18.45 (CET)[svara]

LA2! Ursäkta att du inte fått svar förrän nu. Projektet gick klart hyfsat ett tag, men har som många andra fallit i träda under en tid och inte kommunicerats kring, även om folk väl har strävat vidare individuellt. En lärdom är väl att det är svårt att behålla kontinuiteten när man väl uppnått en viss acceptabel nivå över ämnesfältet och den första entusiasmen har lagt sig. Det behövs någon eller några engagerade personer som styr upp det hela lite för att kanalisera intresset. När man har medgång och aktivitet så genererar det ännu mer engagemang, men det är just kontinuiteten som är det kluriga. Visst samarbete har väl funnits med den engelska Wikipedian, men då på individbasis. Den engelska har annars i största allmänhet kunnat funka som inspiration och informationskälla. Projektmallar har vi tidigare använt i viss mån, och jag tror att sådana (relativt nya) saker som kvalitetsmallar och en specifik övervakningslista över alla artiklar som innefattas av projektet skulle underlätta väsentligt. (Se t ex hur man gjort på Wikipedia:Projekt filosofi). --Auc 7 mars 2008 kl. 17.51 (CET)

Ny i projektet + diskussion om mallar[redigera wikitext]

(Diskussion flyttad 080915 från Användardiskussion:Auc#Ny_i_projektet)

Hej, Tack för inbjudan och välkomnandet till projektet. Har bara gjort lite småputsningar hittills men har tänkt försöka göra lite större insatser framöver. Håller på och läser in mig på Ammanbudskapet så det blir en artikel är det tänkt så småningom och sedan får vi se. Ergo 5 september 2008 kl. 17.32 (CEST)[svara]

Hej, ja det låter alldeles utmärkt. Det är positivt att det börjat bli lite fler bidrag med angivna referenser den senaste tiden, vilket måste vara en stor prioritet på sikt. Annars har projektet hittills handlat mycket om att "höja botten" på artiklarna inom ämnesområdet, samt att länka samman dem med navigationsmallar för att få någon struktur på det hela.--Auc 5 september 2008 kl. 17.40 (CEST)[svara]
Hej, jag tror jag fick till artikeln om Ammanbudskapet ganska bra. Sedan är det bara att förbättra och utöka, kanske med mottagandet av budskapet hos omvärlden etc. Jag skall ordnar länkar från andra relevanta artiklar till den, men det får bli en annan gång. Ergo 7 september 2008 kl. 04.22 (CEST)[svara]
Hej, Tack för uppmuntran. Får passa på att berömma din flit! Jag undrar hur vi skall göra med mallarna. Islam portal-mallen kan ju ligga på alla artiklar med kategori:Islam eller någon underkategori. Sedan har vi alla de mer ”specialiserade” mallarna som läggs in på relevanta artiklar. Vad jag undrar över är hur vi gör med Islam-mallen. Skall den in på alla artiklar som ligger med kategori:Islam eller någon underkategori? Eller bara de som har artiklar som står med i mallen? Ergo 8 september 2008 kl. 10.55 (CEST)[svara]
Man tackar! Fliten går av naturliga skäl i vågor. Ibland har jag varit den ende aktive i projektet och då har det varit svårt att hålla uppe kontinuiteten under någon längre tid. Apropå din fundering om mallarna så har praxis hittills i princip varit att endast ha dem på de artiklar som står med i mallarna. Det gäller även islam-mallen. Nu har ju visserligen Cottafava gjort en uppstädning bland kategorierna, men jag vet inte om man ska ändra praxis för det. Det är inte omöjligt att föra in t ex Ammanbudskapet under någon lämplig temarubrik i både islam-mallen och rättslära-mallen. De flesta artiklar vi har där är fortfarande stubbar, men denna måste anses som en både relevant och aktuell fullständig artikel med betydligt högre prioritet än många andra i dessa mallar. Alltså: bara vi kommer på en bra rubrik så kan vi lösa det. --Auc 8 september 2008 kl. 15.19 (CEST)[svara]
Ok, då förstår jag hur det fungerar. Jag skall fundera lite angående rubrik och om mallarna över huvud taget då de nog kan förbättras och göras tydligare. Hur är det med Islam portalen-mallen, skall den in på alla artiklar (utom de som har Islam-mallen för där finns redan i mallen en länk till portalen)? Ergo 8 september 2008 kl. 17.19 (CEST)[svara]
Ja, det kunde väl vara en bra idé att ha portal-mallen längst ned i hörnet på alla relevanta artiklar. --Auc 8 september 2008 kl. 17.52 (CEST)[svara]
Hej igen! Nu har jag fört in Ammanbudskapet i mallarna {{Islam}} och {{Islamisk rättslära}} under rubrikraden "Aktuella initiativ". Jag bytte även färg på bilden på {{Islam portal}}. Som du skriver kan nog mycket annat också göras för att förbättra och göra mallarna tydligare, och du får mer än gärna dra ett strå till den stacken! Islam-mallens rubrikrader och tre år gamla dammiga indelning är allt annat än optimal. Antagligen skulle mallen kunna bli mycket bättre om man gjorde om indelningen från grunden med klarare prioriteringar på det relevanta. Rättsmallen å sin sida är endast ett första ofullbordat utkast för att försöka täcka in ämnesområdets artiklar. Fler artiklar i ämnet har dessutom tillkommit sedan dess som inte skrivits in i mallen.--Auc 8 september 2008 kl. 22.10 (CEST)[svara]
Kika på ett utkast till en ny version av islam-mallen och kom gärna med respons på form/innehåll/funktion! Mall:Islam2. --Auc 11 september 2008 kl. 19.53 (CEST)[svara]
Hej, Den är snygg. Bra med ljusare design på den. Tycker inte den känns lika ”påträngande” som den nuvarande. Snyggt med den gul/oragea färgen på texten men jag undrar om en del kan ha svårt att uppfatta texten mot den vita bakgrunden? (Och så ändras inte färgen på dem när man varit inne på en länk, om det går att ordna). Har några synpunkter: "Trosuppfattningar" som rubrik får mig att tänka mer på olika inriktningar. Kanske "Gud och profeterna" (men det kanske låter som titeln på en radioteater som sänds i P1?) eller någon annan bättre beskrivning. "De fem pelarna" kanske borde förtydligas till ”Islams fem pelare” (eller ”Trons fem pelare”) och så kan rubriken länka till artikeln Islams fem pelare. Vidare funderar jag om sakramenten. Brukar den beteckningen eller liknelsen användas för pelarna? Den artikeln handlar bara om västkyrkorna och i princip bara om katolska kyrkan. Kanske hela ”sakramenten” kan tas bort? En bättre beskrivning och förklaring kan ges i artikeln "Islams fem pelare" och det kanske räcker. Annars tycker jag den känns klar och logisk med de mest intressanta artiklarna bra grupperade i olika områden. Mycket bra! Ergo 11 september 2008 kl. 21.19 (CEST)[svara]
Kul med snabb respons och att du gillar det övergripande utseendet och dispositionen i allmänhet! Då är det bara detaljer som återstår. Jag håller med om dina synpunkter. Du har nog rätt i att länkfärgen kan vara lite för ljus mot den vita bakgrunden. Jag tar bort den för tydlighetens skull och då blir det tillbaka till grundfärgen. "Sakrament" har jag redan ersatt med "heliga handlingar". "Gud och profeterna" får det bli. Hur man gör så att färgen ändras när man varit inne på en länk vet jag faktiskt inte hur man löser. Har du tid får du gärna hjälpa till och leta efter det. Man kanske kan hitta något i koden i den tidigare mallen eller få tips på någon hjälpsida. --Auc 11 september 2008 kl. 21.41 (CEST)[svara]
Jag såg att när du ändrat till grundfärgen så blir de så att de ändras från blått till lila då man varit inne på länken. Ergo 11 september 2008 kl. 23.30 (CEST)[svara]
Så bra! Då kan vi se betaversionen som duglig att sjösättas! :) Hey o ho, here we go!--Auc 11 september 2008 kl. 23.33 (CEST)[svara]
Projekt Islam-mallen ligger under kategorin "Mallar rörande källor och upphovsrätt" som i sin tur ligger under "Åtgärdsmallar". Har den placerats fel? Ergo 12 september 2008 kl. 22.08 (CEST)[svara]
Det var ett kolontecken som saknades där den låg i "Resurser", så istället för att ligga där som en resurslänk, så kategoriserade den hela projektmallen. Det är åtgärdat nu. Bra att du upptäckte felet! --Auc 12 september 2008 kl. 22.14 (CEST)[svara]

Könsroller inom islam[redigera wikitext]

Diskussion:Könsroller inom islam#könsroller inom islam finns en inkopierad fråga från Wikipedia:Anmäl ett fel som ingen ännu har tagit ställning till. Här kanske finns någon som är kunnig nog att förtydliga eller rätta artikeln? (Borde förresten inte den artikeln ligga inom projektet?)Sjö 1 januari 2011 kl. 12.15 (CET)[svara]

Oklar aktualitet[redigera wikitext]

Jag är inte insatt i hur "Projekt" fungerar på wp men ser att denna projektsida är väldigt svårbegriplig. Bland annat finns en rad artiklar daterade med månad och datum men utan årtal! OM projektsidan ska finnas kvar så borde den uppdateras och förtydligas. --Chandra Varena (diskussion) 26 september 2020 kl. 14.18 (CEST)[svara]