William Mahone

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
William Mahone

William Mahone, född 1 december 1826 i Southampton County, Virginia, död 8 oktober 1895 i Washington, D.C., var en amerikansk politiker och general. Han var en ledande gestalt inom Readjuster Party i Virginia. Han representerade Virginia 1881-1887 i USA:s senat och han bytte 1885 parti till republikanerna.

Mahone utexaminerades 1847 från Virginia Military Insitute. Han var sedan verksam inom järnvägsbranschen och avancerade till verkställande direktör för Norfolk & Petersburg Railroad. Han deltog i amerikanska inbördeskriget i Amerikas konfedererade staters armé och befordrades till generalmajor.

Mahone var på nytt verksam inom järnvägsbranschen efter inbördeskriget. Han var verkställande direktör för Atlantic, Mississippi and Ohio Railroad.

Mahone var en av grundarna för det populistiska Readjuster Party som strävade efter omfördelning av egendomen. Partiprogrammet betonade speciellt vikten av utbildningspolitiken och partiet stöddes av både vita och svarta. Mahone efterträdde 1881 Robert E. Withers som senator för Virginia. Mahones parti vann dessutom guvernörsvalet i Virginia 1881 och William E. Cameron kunde tillträda som guvernör den 1 januari 1882. Harrison H. Riddleberger tillträdde 1883 som senator och då hade Readjuster Party nått sin höjdpunkt i och med att båda senatorerna för Virginia och dessutom delstatens guvernör kom alla från samma parti. Mahone och Riddleberger bytte 1885 parti till republikanerna och demokraterna lyckades relativt snabbt återfå makten i Virginia. Mahone efterträddes 1887 som senator av John W. Daniel.

Mahone gravsattes på Blandford Cemetery i Petersburg, Virginia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]