World of Warcraft

Från Wikipedia
Version från den 9 maj 2014 kl. 10.06 av Sertion (Diskussion | Bidrag) (Petar lite på vad som kändes värsta delen samt mallar med språkvård.)
Uppslagsordet ”WoW” leder hit. För andra betydelser, se Wow (olika betydelser).
World of Warcraft
OriginaltitelWorld of Warcraft
UtvecklareBlizzard Entertainment
UtgivareBlizzard Entertainment
GenreFantasy, MMORPG
Perspektiv3:e person
Antal spelareMMORPG
FormatMicrosoft Windows, Mac OS X
MedieformatCD, DVD, nedladdning
Arbetslag
MusikTracy W. Bush
Spelserie
SpelserieWarcraft-serien
ExpansionerThe Burning Crusade
Wrath of the Lich King
Cataclysm
Mist of Pandaria
Warlords of Draenor( kommande)
Distribution
Europa11 februari 2005
USA23 november 2004
Åldersrekommendation
ESRBTeen
PEGI12+ (våld, grovt språk)
USK12

World of Warcraft, ofta förkortat WoW, är ett MMORPG utvecklat av Blizzard Entertainment för Microsoft Windows och Mac OS X. Det är det fjärde spelet i ordningen som släppts inom Warcraft-universumet. Spelet tillkännagavs av Blizzard den 2 september 2001 och släpptes 23 november 2004 under tioårsjubileet av Warcraft-universumet.[1] Handlingen utspelar sig i de två fiktiva världarna Azeroth och Outland (Northrend är en del av Azeroth). I expansionen Cataclysm kom det en ny del som heter the Maelstrom. Handlingen i Cataclysm fortsätter fyra år efter det som händer i slutskedet av Warcraft III: The Frozen Throne. Den senaste expantionen släpptes den 25 september 2012 och heter Mists Of Pandaria. Där tillkom en helt ny kontinent och en helt ny ras som heter Pandaren, det tillkom även en helt ny klass som heter Monk. Spelet kräver en månadsavgift.

Det första expansionspaketet, The Burning Crusade, släpptes den 16 januari 2007 och med det höjdes maxnivån till 70 samt en ny zon, Outland, kom till.[2] Den andra expansionen, Wrath of the Lich King, släpptes den 13 november 2008.[3] Utvecklandet av en tredje expansion, Cataclysm, tillkännagavs den 21 augusti 2009 under spelkonferensen BlizzCon.[4][5] Den 4 oktober 2010 offentliggjorde Blizzard att Cataclysm skulle släppas den 7 december 2010.[6] Under Blizzcon 2011 avslöjade Blizzard att en ny expansion. Mists of Pandaria, skulle släppas sent 2012 eller tidigt 2013. I Mists of Pandaria så är den nya klassen monk och den nya rasen Pandaren. Pandaren kan välja mellan att gå med "The Horde" eller "The Alliance". De är neutrala i början, sen får man välja.

Med totalt mindre 12 miljoner abonnenter[7][8] var World of Warcraft, från december 2008 till februari 2010, det mest abonnerade MMORPG-spelet i världen[3][9][10] och innehar Guinness världsrekord som populäraste MMORPG[11]. Det är dock slaget av Westward Journey Online II som hade 83 miljoner abonnenter i juli 2006.[ifrågasatt uppgift][12][källa behövs] Under april 2008 beräknades World of Warcraft ha en marknadsandel på 62 procent inom MMORPG-genren.[13] Sedan lanseringen av spelet har användarnas nedlagda tid sammanlagt uppgått i 5,93 miljoner år.[14]

Försäljning och mottagande

Den europeiska lanseringen av spelet skedde i februari 2005. I många länder anordnades lanseringsfester vid midnatt och den första helgen såldes det nära 400 000 exemplar.[15] Ytterligare exemplar har sedan sålts och de officiella försäljningssiffrorna visade i oktober 2005 över 4,5 miljoner abonnenter världen över, i december samma år 5 miljoner, i januari 2006 5,5 miljoner med över 1 miljon i Europa, 6,5 miljoner i maj 2006 och 7,5 miljoner november 2006.[16] I juli 2007 uppgavs över 9 miljoner betalande abonnenter.[17][18][19][20][21] I december 2008 visades det att spelet fortfarande växer kraftigt då Blizzard uppgav att man har över 11 miljoner spelare världen över[22] men i början av 2010 så avslöjade Mike Morhaime att spelet har legat stadigt runt 11,5 miljoner abonnenter sedan uttalandet i december 2008.[8]Men i slutet av 2010 så har det ökat upp till 12,9 miljoner abonnenter. Spelet fanns till försäljning i USA från 23 november 2004, i Korea från 18 januari 2005 och i Europa 11 februari 2005. Europeiska spelare är hänvisade till särskilda servrar lokaliserade i Paris, Stockholm, Frankfurt, asiatiska spelare till servrar i Korea och Japan, medan övriga världen delar servrar. Av de europeiska servrarna är en del avsatta som fransktalande servrar och några som tysktalande. På senare tid har även spansk- och rysktalande servrar tillkommit. Asiatiska servrar använder innehåll översatt till japanska eller koreanska.

Strax innan E3 2005 meddelade Blizzard att man avtalat med Legendary Pictures om inspelning av en spelfilm för bio. Filmen skall utspelas i WoW-världen och innehålla element som känns igen från spelet.[23] Blizzards film kommer utspela sig från perspektivet av alliance, en av fraktionerna i World of Warcraft.

Tionde säsongens åttonde avsnitt av South Park (Make love not Warcraft) har handlingen förlagd till World of Warcraft. Seriens huvudpersoner räddar i avsnittet spelet från en ond spelare som hotar att förstöra spelet. Avsnittet skapades i samarbete med Blizzard och utannonserades även i förväg på Blizzards webbplats. South Park som i vanliga fall skapas med animerade urklipp hade i detta avsnitt till stor del skapats i form av machinima.

En liknelse till World of Warcraft och andra spel med samma uppbyggnad, har funnits som seriestrip (avsnitt) i den svenska serietidningen Herman Hedning nummer 77 "ondska online" (1/2006).

Den tredje expansionen till World of Warcraft, World of Warcraft: Cataclysm, såldes i 3,3 miljoner exemplar under första dagen på marknaden och 4,7 miljoner exemplar under första månaden. Det är nya försäljningsrekord för ett PC-spel under både en enskild dag och en enskild månad.[24]

Gameplay

En skiss över spelets gränssnitt

Realms/Servers

World of Warcraft utspelar sig 10 år efter händelserna Warcraft III: The Frozen Throne[25] och bygger på servrar av olika speltyper: Player versus environment, ofta förkortat PvE, Player versus player, ofta förkortat PvP, samt rollspelservrar (s.k. RP)

Europeiska datacenter har strax över 200 servrar fördelade på de fem språk som stöds. Av dem är cirka 60 stycken engelskspråkiga (hösten 2005). Det finns olika typer av så kallade realms. Några exempel av de största servrarna är sylvanas, outland, ragnaros och twisting nether.

Raser

Spelarnas avatarer tillhör en av två sidor i en konflikt, The Alliance och The Horde. Vardera sida inkluderar sex spelbara raser samt en ras som delas av båda sidorna med egna bakgrunder och historiska anledningar till just sitt val av sida. Elva klasser är tillgängliga på båda sidor, men vissa kombinationer av ras och klass är inte möjliga. Endast Warrior-klassen är tillgänglig för alla raser. Spelaren kan även välja att fokusera sig på en av tre alternativa inriktningar (masteries) som gör att man får tillgång till olika färdigheter, det finns även olika talents där man på nivåerna 15, 30, 45, 60, 75 och 90 får bestämma nya färdigheter som man vill ha (finns 3 att välja mellan vid varje steg).

Spelare som väljer att spela för The Alliance kan välja mellan raserna Pandaren, Human, Dwarf, Gnome, Night Elf, Draenei och Worgen. Väljer de istället att spela för The Horde så kan de välja Pandaren, Orc, Tauren, Troll, Forsaken (känd som Undead), Blood Elf och Goblin.

Klasser

I spelet kan spelaren välja en klass till sin karaktär. Klassen bestämmer till stor del vilken roll karaktären kommer att få under spelets gång, eftersom olika klasser har olika färdigheter. När karaktären blir level 10 kommer beslutet om vilken inriktning klassen ska ha. Alla klasser väljer mellan 3 olika så kallade spec (från specifikation av klassen), vilka är unika för just den klassen. Undantaget är druider som väljer mellan fyra sedan Pandaria släpptes. Vid level 30 finns möjligheten att välja två av dessa som man kan växla mellan regelbundet. Det går alltid att gå till en klasstränare och få välja om de specifikationer man har valt.

Det fanns nio olika klasser när spelet släpptes och Death knight tillkom i Wrath of the Lichking sedan Monk som tillkom i Mist of Pandaria då blev det totalt elva klasser.

Warlock, Priest och Mage använder främst olika former av magi för att hjälpa eller skada andra karaktärer. Warlocks kan även kalla på demoner för hjälp i strid. Shaman, Druid, Death knight och Paladin har även de olika magiliknande attacker, men är även starka i närstrid. Druider kan förvandla sig till djur. Hunter är effektivast med långdistansvapen samt att de kan tämja djur till att hjälpa dem i strid. Rogue och Monk är effektiva i närstrid men som även kan läka sina medspelare genom magi, de kan också kasta öltunnor och spruta eld om de tar rollen som tank. Warrior är effektivast i närstrid och tillsammans med Death Knight de vanligaste tankklasserna.

Klasser i urval: Warrior, Paladin , Hunter, Shaman, Priest, Warlock, Mage, Death Knight, Druid, Priest, Monk

Det finns 3 olika roller i World of Warcraft. DPS, Tank och Healer. Det finns även ett antal "underroller" (t.ex. off-tank)

DPS: (damage per second, sv: skada per sekund) Fokuserar på att enbart göra skada. Alla klasser har möjlighet att specialisera sig på detta.

Healer: Vars jobb är att hålla sina medspelare vid liv. De klasser som kan spela som healer är Paladin, Shaman, Priest, Monk och Druid.

Tank: Vars roll är att hålla fiender och monster borta från övriga medspelare. Tanks fokuserar på att vara stryktåliga. De klasser som kan spela som tank är Paladin, Death Knight, Warrior, Monk och Druid.

Yrken

Varje karaktär kan också lära sig ett antal hantverksfärdigheter - två valfria (primära) och därutöver finns fyra (sekundära) färdigheter som alla har tillgång till fishing, first aid och cooking, samt archeology i Cataclysm. Hantverksfärdigheterna delas oftast in i samlar- och förädlingsfärdigheter. För flera av förädlingsfärdigheterna finns specialiseringar på högre nivåer.

Att lägga ner tid och levla sina sekundära färdigheter kan leda till många fördelar. I hög nivå på cooking kan en spelare laga så kallad buffmat som ger högre stats vilket stärker den spelarens färdigheter i combat. Fishing ger ingredienser till att laga mat med cooking, och man kan även fiska upp andra saker. First aid kan hjälpa en spelare som inte kan få upp sin hälsa med magi att göra det med hjälp av bandage. Archeology tillkom i och med Cataclysm och är framför allt en sekundär färdighet till för att underhålla spelare.

Vissa spelare lägger vikt på samlarfärdigheter och kan på så sätt sälja alla insamlade material. Andra försöker vara mer självständiga och kombinera ett profession som ger material med ett profession som kan använda materialet för att tillverka saker. Ett exempel är kombinationen mining och blacksmithing.

Utrustning

En spelares möjligheter att överleva strider och besegra fiender bestäms inte bara av spelarens förmågor, avatarens nivå och talangval, utan också i stor utsträckning av den utrustning spelaren samlar på sig.

Avataren har ett antal fack (slots) att placera utrustning av olika typer i. Varje användbart föremål kan bara placeras i lämpliga fack. Handvapen används i högerhanden (main hand) eller vänsterhanden (off hand). Tvåhandsvapen använder båda facken. Det finns även två fack för magiska föremål (trinkets), två fack för ringar (rings) samt ett fack för ett halsband (neck). Rustning placeras i utrymmen för huvud (head), axlar (shoulders), rygg (back), bröst (chest), handled (bracers), midja (waist), ben (legs), händer (hands) och fötter (feet). Det finns även fack för skjortor (shirt) och en tabard, som till exempel kan vara en gillestabard (guild tabard, ett förklädesliknande plagg som visar vilket gille spelaren tillhör). Varken skjorta eller tabard erbjuder något skydd. WoW erbjuder fyra olika sorts kläder; cloth, leather, mail och plate.

Utrustning eller vapen erhålls dels genom att plundra fallna fiender, dels som belöning efter utförda uppdrag. Annan utrustning eller vapen kan köpas av andra spelare som tillverkat dem, eller av försäljare. Utrustning och vapen som säljs av försäljare i spelet är allmänt sett dåliga och dyra, men vissa försäljare bjuder ut föremål bara till den som uppnått viss status och dessa föremål kan vara mycket användbara och ibland väldigt eftertraktade.

Utrustning och vapen har flera parametrar som kan påverka en spelares förmågor och egenskaper. Grundparametrarna bestämmer hur mycket skydd en rustningsdel ger eller hur mycket skada ett vapen gör och kan dessutom sätta en undre gräns för spelarnivå som måste uppnås för att kunna använda föremålet. Tilläggsparametrar kan bestämma till exempel chans för ytterligare eldskada när ett vapen används.

Alla utom de mest grundläggande utrustningarna och vapnen måste bindas ("soulbound") till spelaren för att kunna användas. Då kan enbart den spelare som band vapnet till sig använda det. Vissa binds redan när föremålet plockas upp (särskilt gäller detta i stort sett alla uppdragsbelöningar och kallas "binds on pick up", BoP). Andra föremål binds endast när de placeras i ett för ändamålet avsett fack ("binds on equip", BoE). Ett själsbundet föremål kan inte ges eller säljas till en annan spelare.

En spelares utrustning ger på högre nivå också attributes, som används för att göra karaktären starkare. Huvudattribut är Strength, Agility, Intellect och Stamina.

Köp och sälj

Det pågår i World of Warcraft även handel av i huvudsak fyra olika slag:

  • Direkthandel mellan spelare
  • Auktionshus (AH)
  • NPC-handel
  • Black market AH

I direkthandeln kan spelare köpa föremål (vapen, råmaterial och skydd) eller tjänster (till exempel enchanting, smidesarbete och liknande där köparen tillhandahåller nödvändiga råmaterial) från andra spelare. Huvudstäderna har en, för fraktionen, gemensam handelskanal (Trade channel) där spelare kan annonsera tjänster och items. En spelare kan även skicka ett ingame-mail som innehåller en vara till en annan spelare. Köparen kan då inte ta emot varan om han inte betalar säljarens angivna summa. Denna typ av handel kallas för CoD ("Cash on Delivery" = "Betalning vid Leverans").

På auktionshuset kan spelare lägga upp föremål som auktioneras ut. Den säljande spelaren sätter minimipris och ofta även ett köp nu-pris. De största auktionshusen är specifika för horden och alliansen, men i vissa neutrala städer finns auktionshus som kan användas av båda sidor.

NPC-handel, "vendor", används mest för att sälja föremål med låg kvalité (grå) och BoP saker som man inte behöver eftersom dessa sällan kan säljas till andra spelare direkt eller via auktionshus.

På Black Market är det NPCer som lägger ut saker till ett pris av minst 1000-20000 guld som spelare får buda på, det finns inget "köp nu" pris i black market utan det krävs att man måste ha mycket pengar, på black market kan man hitta raid gear, speciella mounts och Tier 3 set delar (går endast att få genom black market eftersom vanilla naxxramas togs bort).

PvP

Spelarna kan slåss mot varandra i PvP i dueller eller köra PvE. Dueller kan ske på nästan alla platser i hela spelet, med undantaget för speciella zoner och i huvudstäderna. Större strider förekommer oftast i battlegrounds, speciella slagfält som är anpassade för spelare på olika nivåer.

Man kan även strida i arenan. Dessa strider utkämpas mellan två lag med två, tre eller fem spelare. Det vinnande laget får mer så kallad arena rating som bestämmer hur många Counquest points man får varje vecka. Med dessa kan spelarna köpa rustningar och vapen. När en spelare uppnår en viss arena rating så får den möjlighet att köpa särskilda vapen och rustningsdelar.

I vanilla fanns inte battlegrounds, utan spelet gick mestadels ut på PvE, men efter det stora Slaget vid Mulgore (40 paladins från the Alliance slogs mot 40 shamaner på ett stort fält i området Mulgore) så insåg Blizzard att spelare vill spela mot varandra och därmed infördes battlegrounds.

Dungeons och raids

En betydelsefull del av spelets PvE (Player versus Environment) är dungeons, även kallat instanser. Det är en utmaning som man oftast måste gå ihop i grupp om fem spelare för att klara, där man ska besegra fiender och bossar som man får större belöning av att besegra än av vanliga fiender. En grupp på fem personer som tar sig an en dungeon brukar oftast bestå av tre offensiva spelare som gör så mycket skada som möjligt (dps) , en helare samt en "tank" (karaktär med mycket hp som ser till att fienderna skadar honom och inte de andra).

Vissa instanser är svårare än vanliga dungeons och kräver mellan 10-40 personer för att man ska kunna klara av dem. Dessa kallas raids. Både dungeons och raids finns i svårighetsgraderna "raid finder", "normal","Flexible" samt "heroic". Heroics har fiender som är svårare att besegra, men som ger bättre belöning.

Instanserna har förbättrats och blivit mer avancerade för varje expansion. Efter spelets ursprungliga släpp har åtskilliga instanser tillförts. Maraudon var den första, och den utkom ungefär samtidigt som den europeiska releasen av spelet. Andra tillägg är Dire Maul, Blackwing Lair, Zul'Gurub, The Temple of Ahn'Qiraj, The Ruins Of Ahn'Qiraj och Naxxramas. Målet med nya instanser är att ge högnivåspelare nya utmaningar, både utrustnings- och organisationsmässigt.

En ninjapull, eller att ninjapulla är ett vanligt fenomen i dungeons och raids. En ninjapull innebär att om flera spelare spelar i grupp mot diverse fiender, att en spelare aggrar, eller tar på sig fler fienden än gruppledaren, även kallad Tank begär. Detta leder ofta till att hela gruppen dör i spelet. Spelare som ninjapullar brukar oftast kickas ut ur gruppen. En annan sorts ninjapull är om tanken inte själv aggrat några fiender, men en dps eller helare själv aggrar. En annan variant är att om en spelare är missnöjd med gruppen och bestämmer sig för att lämna, så försöker spelaren dra på sig så mycket aggro som möjligt innan denne lämnar för att göra det så jobbigt som möjligt för de kvarvarande.

I gruppspelande, och s.k. instanser kan det hända att kläder (gear) eller andra värdesaker tas från dem man dödar eller hittas eller ges bort . Då kan man välja Need (Jag behöver detta), Greed (Jag vill ha om ingen annan vill ha), eller Pass (Jag vill inte ha). De spelare som needar på allting och vill ha halt även om de inte behöver, de brukar också sparkas ut från gruppen, eftersom det lottas om vem som får det bland dem som väljer Need. Om någon annan än ninjaneedaren också needar, någon som kanske verkligen behöver, och denne inte får, brukar ninjaneedern bli kickad direkt.

Expansioner

Till det ursprungliga World of Warcraft-spelet har fyra expansioner släppts, som krävs för att spelaren ska kunna uppleva spelet i full utsträckning. Dessa fyra expansioner heter The Burning Crusade, Wrath of the Lich King, Cataclysm och Mists of Pandaria, rangordnade efter vilken som släpptes först.

The Burning Crusade

Vid Blizzards konvent BlizzCon i Anaheim i Kalifornien, USA i oktober 2005 tillkännagavs den första planerade expansionen till World of Warcraft, "The Burning Crusade". I "The Burning Crusade" öppnas en portal till "Outland", en ny kontinent som orcerna härstammar från. Portalen stängdes under det andra kriget mellan människorna och orkerna i Warcraft II. De främsta av alliansens hjältar tog sig in i portalen tills magikern Khadgar stängde den för att hindra fler orker från att ta sig till Azeroth. Resterna av expeditionen finns i Outland i form av staden "Honor Hold" och brödraskapet Sons of Lothar. Expansionen utgavs 16 januari 2007 och sålde 2,4 miljoner kopior det första dygnet.[26]

  • Ny kontinent: Outland.
  • Ny högsta spelarnivå är 70.
  • Nytt förädlingsyrke (jewelcrafting).
  • Nya spelbara raser (Blood Elves för Horde och Draenei för Alliance).
  • Horde kan spela som paladin och Alliance kan spela som shaman.
  • Nya uppdrag, instanser och raids. Instanserna är även uppdelade i två grupper beroende på svårighetsgrad, så kallade normal mode och heroic mode. I heroic är monstrena svårare att besegra, men man får bättre belöningar.
  • Ny PvP kamp införs, Arena (2vs2, 3vs3, 5vs5)
  • Nya kläder, rustningar, vapen och föremål (bland annat socketed items).
  • Nya mounts som man flyger på (Flying Mounts som kan användas i Outland).

De öppnade även Caverns of Time där spelare kan åka tillbaka i tiden och uppleva miljöer från tidigare spel i Warcraft-historien, exempelvis slaget om Mount Hyjal (Battle of Mount Hyjal).

Wrath of the Lich King

Vid Blizzards konvent BlizzCon i Anaheim i Kalifornien, USA den 3 augusti 2007 tillkännagavs den andra expansionen till WoW, World of Warcraft: Wrath of the Lich King.[27] Expansionen släpptes den 13 november 2008 klockan 00:01. Bland nyheterna i expansionen kan nämnas:

  • Ny kontinent: Northrend.
  • Ny högsta spelarnivå är 80.
  • Nytt förädlingsyrke (inscription - ristningar; tillåter spelaren att göra scrolls och glyphs vilka kan användas för att förbättra magier och attacker).
  • Ny spelarklass (Death Knight som en spelare kan få tillgång till efter att denne har nått spelarnivå 55 på en annan karaktär).
  • Nya uppdrag, grottor och instanser.
  • Nya kläder, rustningar, vapen och föremål.
  • Ändringsbara frisyrer och andra kännetecken (patch 3.0.2)
  • Nya battlegrounds och nya "dynamiska" arenor (patch 3.0.2) med eventuella störningsobjekt.
  • Nytt PvP-område, Lake Wintergrasp, som är PvP även på PvE-servrarna. Där kommer fordon att finnas tillgängliga. Målet är att förstöra motståndarfraktionens bas.[28]

Cataclysm

Vid BlizzCon 2009 blev det officiellt att en tredje expansion, Cataclysm, skulle släppas. I den expansionen har draken Deathwing förstört delar av Azeroth när han tog sig upp ur underjorden för att hämnas.

Funktioner som introducerats i Cataclysm är bland annat:

  • Nya spelbara raser (Goblin för Horde och Worgen för Alliance).
  • Nya zoner.
  • Uppdatering av gamla zoner för att visa Deathwings flykt från underjorden.
  • Ny högsta spelarnivå är 85.
  • Nya raids och dungeons.
  • Rated Battlegrounds.
  • Ny secondary profession: archaeology.
  • Flygande mounts i Azeroth och undervattenmounts i vissa speciella områden.
  • Ändringar för de spelbara klasserna genom till exempel talents och glyphs.
  • Achievements och reputation för guilds.
  • Nya kläder, rustningar, vapen och föremål.

Mists of Pandaria

BlizzCon den 21 oktober 2011 avslöjades att en ny expansion var på väg, vid namn Mists of Pandaria. I expansionen öppnas portarna till det okända landet Pandaria där invånarna har levt i fred sedan delningen av Azeroth. Mists of Pandaria är den fjärde expansionen för World of Warcraft. Mists of Pandaria släpptes den 25 september 2012.[29]

En del nya funktioner tillkom till spelet:

  • Ny spelbar ras, Pandaren (Kan vara Horde eller Alliance efter den första questkedjan.)
  • Ny klass (Monk)
  • Ny kontinent (Pandaria)
  • Nya föremål och utrustningar
  • Nytt talent-system
  • Ny högsta spelarnivå är 90
  • Nya zoner
  • Nya dungeons och raider
  • Pet battle
  • Nya battlegrounds
  • Ny Arena
  • Mer jobb, som exempel att tillverka utrustningar.

Referenser

  1. ^ ”Blizzard Entertainment announces World of Warcraft”. http://web.archive.org/web/20071103122615/http://www.games-fusion.net/press/content/blizzard_entertainment_announc.php. 
  2. ^ ”World of Warcraft: The Burning Crusade Shatters Day-1 Sales Record”. Blizzard Entertainment. 23 januari 2008. http://www.blizzard.com/us/press/070123.html. 
  3. ^ [a b] ”World of Warcraft: Wrath of the Lich King Shatters Day-1 Sales Record”. Blizzard Entertainment. 20 november 2008. http://www.blizzard.com/us/press/081120.html. Läst 20 november 2008. 
  4. ^ Chris, Remo (21 augusti 2009). ”BlizzCon 09: Blizzard Officially Unveils WoW Expansion, Cataclysm”. Gamasutra.com. http://www.gamasutra.com/php-bin/news_index.php?story=24943. Läst 21 augusti 2009. 
  5. ^ John, Tracey (21 augusti 2009). ”Cataclysm Expansion Will Rock World of Warcraft, Blizzard Says”. Wired. http://www.wired.com/gamelife/2009/08/blizzcon-2009-world-of-warcraft-cataclysm/. Läst 21 augusti 2009. 
  6. ^ http://eu.blizzard.com/en-gb/company/press/pressreleases.html?101004
  7. ^ ”World of warcraft subscriber base reaches 11.5 million worldwide”. Blizzard Entertainment. 25 oktober 2009. http://eu.blizzard.com/en-gb/company/press/pressreleases.html?081223. 
  8. ^ [a b] Fahey, Michael (10 februari 2010). ”World of Warcraft: No Growth Since 2008”. http://kotaku.com/5469063/. Läst 11 februari 2010. 
  9. ^ "MMOG Active Subscriptions 21.0", MMOGCHART.COM, 29 juni 2006.
  10. ^ ”GigaOM Top 10 Most Popular MMOs”. http://gigaom.com/2007/06/13/top-ten-most-popular-mmos/. 
  11. ^ ”Guinness World Records Gamer's Edition - Records - PC Gaming”. http://gamers.guinnessworldrecords.com/records/pc_gaming.aspx. 
  12. ^ Businessweek
  13. ^ ”MMOG Subscriptions Market Share April 2008”. mmogchart.com, Bruce Sterling Woodcock. 1 april 2008. http://www.mmogchart.com/Chart7.html. Läst 24 september 2008. 
  14. ^ ”Gaming can make a better world: Jane McGonigal on TED.com”. TED CONFERENCES. 1 februari 2010. http://blog.ted.com/2010/03/17/gaming_can_make/. Läst 18 oktober 2010. 
  15. ^ Eduardo Vasconcellos (15 februari 2005). ”World of Warcraft Shatters Records in Europe”. Gamespy. http://pc.gamespy.com/pc/world-of-warcraft/588176p1.html. Läst 21 mars 2010. 
  16. ^ ”MMOG Active Subscriptions – World of Warcraft”. 6 juli 2007. http://www.mmogchart.com/Chart11.html. Läst 21 mars 2010. 
  17. ^ Blizzard Entertainment announces expansion set for World of Warcraft
  18. ^ World of Warcraft surpasses five million customers worldwide
  19. ^ Blizzard Entertainment presents latest additions to World of Warcraft expansion at E3
  20. ^ World of Warcraft® The Burning Crusade™ in stores January 16, 2007 (inkl. abonnentsiffror för nov. 2006)
  21. ^ World of Warcraft® surpasses 9 million subscribers worldwide (9 miljoner abonnenter i juli 2007)
  22. ^ WORLD OF WARCRAFT® SURPASSES 11 MILLION SUBSCRIBERS WORLDWIDE
  23. ^ Blizzard Entertainment and Legendary Pictures to produce live-action Warcraft movie
  24. ^ ”Cataclysm har sålts i 4,7 milj. exemplar”. Blizzard. http://www.spelnyheter.nu/wow-cataclysm-har-salts-i-47-milj-exemplar/. Läst 10 januari 2011. 
  25. ^ ”FICTION TIMELINE – Span of Years”. Blizzard Entertainment. http://www.wow-europe.com/en/info/story/timeline.html. Läst 21 mars 2010. 
  26. ^ Boyers, Emma (23 januari 2007). ”Burning Crusade sells 2.4 million in 24 hours” (på engelska). Game Spot UK. Arkiverad från originalet den 10 februari 2010. http://www.webcitation.org/5nR9iK69i. Läst 10 februari 2010. 
  27. ^ Blizzard tillkännager expansionen World of Warcraft: Wrath of the Lich King (engelska)
  28. ^ http://www.wow-europe.com/wrath/features/pvp/wintergrasp.xml
  29. ^ Wow Insider - Mists of Pandaria releases September 25

Se även

Externa länkar