Hoppa till innehållet

Halo (spelserie): Skillnad mellan sidversioner

Från Wikipedia
Innehåll som raderades Innehåll som lades till
Omdisposition, samt borttagning av dubblerad information. Se diskussionsidan.
Rad 19: Rad 19:
== Master Chief ==
== Master Chief ==
Med undantag av ''[[Halo Wars]]'' och ''[[Halo 3: ODST]]'', så är spelens huvudkaraktär [[Master Chief]], en cybernetiskt förbättrad supersoldat. Master Chief har spenderat majoriteten av sitt liv på åtskilliga militärläger på planeten ''Reach''. Han togs ifrån sin familj i sexårsåldern samt fick sitt namn ändrat till ''John-117''. Hela hans uppfostran har koncentrerats på att göra honom till en mekanism av militär prestationsförmåga; en som drar nytta av styrka och taktik. Master Chief är en hård, tystlåten typ - han lovprisar inte sina våldsamma militära handlingar, utan gör enbart vad han måste göra. Han hyser ingen stark motvilja mot sina fiender, utan dödar dem för att han vet att det är hans plikt: att triumfera.<ref>{{Webbref|url=http://halostory.bungie.org/masterchief.html|titel=The Master Chief|hämtdatum=20 dec 2009|utgivare=halo.bungie.org|språk=engelska}}</ref>
Med undantag av ''[[Halo Wars]]'' och ''[[Halo 3: ODST]]'', så är spelens huvudkaraktär [[Master Chief]], en cybernetiskt förbättrad supersoldat. Master Chief har spenderat majoriteten av sitt liv på åtskilliga militärläger på planeten ''Reach''. Han togs ifrån sin familj i sexårsåldern samt fick sitt namn ändrat till ''John-117''. Hela hans uppfostran har koncentrerats på att göra honom till en mekanism av militär prestationsförmåga; en som drar nytta av styrka och taktik. Master Chief är en hård, tystlåten typ - han lovprisar inte sina våldsamma militära handlingar, utan gör enbart vad han måste göra. Han hyser ingen stark motvilja mot sina fiender, utan dödar dem för att han vet att det är hans plikt: att triumfera.<ref>{{Webbref|url=http://halostory.bungie.org/masterchief.html|titel=The Master Chief|hämtdatum=20 dec 2009|utgivare=halo.bungie.org|språk=engelska}}</ref>

Master Chief anses vara en av den moderna spelhistorians allra största figurer, speciellt när man pratar om FPS-genren<ref>[http://www.msnbc.msn.com/id/30145011/?pg=4#games_top5_090410_icons]</ref> - en symbol som är "omisskännlig i den moderna kulturen".<ref>[http://www.bukisa.com/articles/132036_top-five-most-iconic-video-game-characters-of-all-time]</ref> Han har kallats för en "symbolisk actionhjälte"<ref>[http://www.smh.com.au/news/biztech/prepare-for-allout-war/2007/08/30/1188067256196.html]</ref><ref>[http://xbox360.ign.com/articles/821/821911p1.html]</ref>, och hans popularitet har bland annat jämförts med Pac-Mans, Spider-Mans och Luke Skywalkers.<ref>[http://www.newsday.com/news/li-stores-get-ready-for-halo-1.676539]</ref><ref>[http://news.teamxbox.com/xbox/14463/Master-Chief-Immortalized-in-Wax-at-Madame-Tussauds/]</ref> Master Chief är en stor symbol i spelvärlden, omtyckt av många, men det finns även de som tycker att han är extremt överskattad - att han inte förtjänar berömmen som han fått.<ref>[http://stars.ign.com/articles/976/976353p5.html]</ref>


== UNSC ==
== UNSC ==

Versionen från 20 december 2009 kl. 23.28

Halo är en science fiction-TV-spelsserie som hittills består av fyra stycken förstapersonsskjutare och ett strategispel. Halo skapades av Bungie Studios och ägs samt distribueras av Microsoft Game Studios. Spelserien, som har sålt runt 30 miljoner kopior, är en av de mest inflytelserika och Halo-spelen är bland de mest framgångsrika förstaperssonskjutarna någonsin, särskilt berömda för dess onlineläge, som är ett av de mest aktivt spelade och hyllade på konsol. Spelen har släppts till Xbox, PC, Mac och Xbox 360, och har blivit mycket populära, vilket har lett till att böcker, leksaker och dylikt baserat på Halo har lanserats.

Halo:s popularitet har myntat uttryck som "Halo killer" och "Halo-kloner", som gång på gång dyker upp i spelvärlden - titlar som hypas, förväntas vara eller anses vara bättre än Halo, och andra spelutvecklare som anses försöka "efterapa" Halo.[1][2][3][4][5][6]

Namnet

Halo är inom speltrilogin ett smeknamn på de stora ringar som förekommer i spelen. Dessa ringar är sju till antalet och i varje spel inom trilogin utspelar sig minst en bana på en Halo.

En Halo är ett uråldrigt vapen byggt av den försvunna rasen Forerunners. Deras funktion är att döda alla tänkande livsformer i Vintergatan så att den verkligt farliga fienden, The Flood, inte får något att föda på. Antalet ringar är sju och i spelen förekommer sammanlagt tre Halos.

Sammanfattning av handlingen fram till första spelet i trilogin

Halo-universumet kretsar kring mänsklighetens krig mot en allians av utomjordiska varelser vid namn Covenants eller Covenanter, försvenskat. I Covenanternas ögon är mänskligheten en skymf mot gudarna som en gång byggde Haloringarna; en utomjordisk ras som kallas Forerunners eller Förelöparna på svenska. Covenanterna är på ständig jakt efter Haloringarna som de tror ska ta dem till ”den stora resan” (The Great Journey).

På grund av att Covenanterna ser människor som en skymf mot sina gudar påbörjas en förintelse av mänskligheten vid den mänskliga planeten Harvest. Denna koloni är den första att falla för Covenanternas hand som förstör alla mänskliga planeter med sina plasmakanoner tills atmosfären består av eld och jorden är som glas.

Kriget pågår i många år och följer ett mönster: Covenanterna vinner rymdstriderna och människorna vinner isolerade slag på planeternas ytor. Då den mänskliga teknologin ligger långt efter Covenanternas är det bara supersoldaterna Spartanerna (varav Master Chief är en av) som verkligen kan stoppa deras framfart, men deras antal är för få för att göra verklig skillnad.

Covenanterna har under alla år som kriget mot människorna pågått aldrig hittat en Halo. Detta förändras dock efter att Pillar of Autumn, ett mänskligt skepp, lyckas fly förstörelsen av mänsklighetens viktigaste planet efter Jorden; Reach. Tillsammans med vad man tror är den sista spartanen, finner besättningen på skeppet en Halo, ovetande om dess betydelse för Covenanterna och dess egentliga innebörd; att döda allt tänkande liv i galaxen.

Master Chief

Med undantag av Halo Wars och Halo 3: ODST, så är spelens huvudkaraktär Master Chief, en cybernetiskt förbättrad supersoldat. Master Chief har spenderat majoriteten av sitt liv på åtskilliga militärläger på planeten Reach. Han togs ifrån sin familj i sexårsåldern samt fick sitt namn ändrat till John-117. Hela hans uppfostran har koncentrerats på att göra honom till en mekanism av militär prestationsförmåga; en som drar nytta av styrka och taktik. Master Chief är en hård, tystlåten typ - han lovprisar inte sina våldsamma militära handlingar, utan gör enbart vad han måste göra. Han hyser ingen stark motvilja mot sina fiender, utan dödar dem för att han vet att det är hans plikt: att triumfera.[7]

Master Chief anses vara en av den moderna spelhistorians allra största figurer, speciellt när man pratar om FPS-genren[8] - en symbol som är "omisskännlig i den moderna kulturen".[9] Han har kallats för en "symbolisk actionhjälte"[10][11], och hans popularitet har bland annat jämförts med Pac-Mans, Spider-Mans och Luke Skywalkers.[12][13] Master Chief är en stor symbol i spelvärlden, omtyckt av många, men det finns även de som tycker att han är extremt överskattad - att han inte förtjänar berömmen som han fått.[14]

UNSC

UNSC (United Nations Space Command) är inom Halo-universumet förenta nationernas militär. De har som uppgift att skydda de mänskliga kolonierna och har tillgång till ett stort antal krigsrymdskepp. Spartanerna, som Master Chief är en del av, är en elitstyrka inom UNSC liksom ODST-trupperna (Orbital Drop Shock Trooper) som man spelar som i Halo 3: ODST.

Covenanterna

Covenanterna eller Covenants, är ett kollektiv av utomjordiska raser som styrs av tre ”High Prophets”, vilka är de högsta ledarna inom Covenanterna. Deras teknologi är på en mycket högre nivå än människornas, vilket gör dem överlägsna i rymdstrider och på marken. De styrs av sin tro om att Haloringarna ska leda dem till ”den stora resan” (The Great Journey) och att människorna måste förintas då de är en skymf mot gudarna.

Utomjordingarna är ett kollektiv med ett kastsystem som sträcker sig från kanonmat till krigare och profeter bland annat, där profeterna är de med mest makt.

Covenanterna består av åtta raser:

  • Elite: varelser som kommer från ett krigarsamhälle. De är bland de starkaste soldaterna i kollektivet. Elites har alltid en personlig energisköld likt den som Master Chief har.
  • Grunt: små varelser som andas metan. De är de lägst stående inom det Covenantiska kastsystemet och blir ofta mat för någon av de andra raserna.
  • Jackal: schakalliknande varelse som använder sig av runda energisköldar som sitter på vänstra armen. De är tillsammans med Grunts långt ned i kastsystemet.
  • Brute: starka och håriga varelser som inte har fått den acceptans inom kollektivet som de velat. De har likt Elites energisköldar fast sämre.
  • Huragok: organiska ingenjörer inom kollektivet. De kan laga allt och talar genom teckenspråk eller pipljud. De svävar då deras kropp består av gas.
  • Hunter: är den farligaste och starkaste rasen inom kollektivet. De består av ett kollektiv av orangea maskar som bildar en kropp.
  • Drone: gröna och flygande insekter som har ett svärmbeteende. Dessa står långt ned i kastsystemet och används också som ingenjörer.
  • Prophet: är tillsammans med Elite de som styr Covenanterna. De tre "High Prophet" är de som har mest makt och deras ämbete kan liknas vid en presidents.

Spelen

Halo-spelen är utvecklade av spelstudion Bungie varav det första spelet heter Halo: Combat Evolved och släpptes 2001 i USA till Xbox. Uppföljaren, Halo 2, släpptes 2004 till Xbox och det sista spelet i trilogin, Halo 3 släpptes 2007 till Xbox 360. Efter Halo-trilogins slut i och med det tredje spelet, började Bungie på tre nya Halo-spel: Halo Wars som släpptes 2009 Halo 3: ODST som släpptes 2009 och Halo Reach som ska släppas 2010. Spelen har endast släppts till Xbox, Xbox 360 och dator. Halo Wars är dessvärre ett strategi spel och har inte tillverkats Bungie.

Halo: Combat Evolved

Huvudartikel: Halo: Combat Evolved

Bungie Studios släppte det första spelet i serien, Halo: Combat Evolved, i November 2001 i Nordamerika, som blev en omedelbar kritiker- samt publikfavorit, och miljonsäljare, och anses vara en av de mest nyskapande, betydelsefulla, hyllade samt bästa förstapersonsskjutarna någonsin på konsol, samtidigt som det anses ha "räddat" Xbox.[15][16][17][18][19][20]

Halo 2

Huvudartikel: Halo 2

Tre år senare släpptes uppföljaren Halo 2, efter att ha varit under utveckling i tre år,[21] som ansågs vara en "system seller",[22][23] och blev en ögonblicklig kritikersuccé och publikframgång. Halo 2 prisades speciellt för sitt livfulla ljud och onlineläget, och frambringade 125 miljoner amerikanska dollar på 24 timmar på butikshyllorna i Nordamerika. Halo 2:s onlineläge blev en gigantisk succé, och spelet var det mest aktivt spelade på tjänsten Xbox Live tills Gears of War släpptes 2006.[24]

Halo 3

Huvudartikel: Halo 3

År 2007 i september släppte Bungie den tredje samt avslutande delen i Halo-trilogin, Halo 3, där spelaren får "avsluta striden". Precis som Halo: Combat Evolved samt Halo 2, så blev den tredje delen i serien en stor hit hos kritikerna och publiken. Halo 3:s onlineläge, "Forge" samt "Theater" prisades särskilt, och spelet frambringade 170 miljoner amerikanska dollar i USA på 24 timmar på spelhyllorna.[25] Precis som Halo 2, blev Halo 3 en gigantisk hit på Xbox Live. Mer än 1,4 miljoner unika spelare spelade Halo 3 på Xbox Live de 24 första timmarna efter att spelet släppts,[26] och i mitten av augusti 2009 rapporterade Bungie att ungefär 1 miljon unika gamers fortfarande spelade Halo 3 online dagligen, ungefär 2 år efter att spelet släppts.[27] Halo 3 blev så småningom den mest framgångsrika delen i trilogin.

Halo Wars

Huvudartikel: Halo Wars

Efter Halo-trilogins avslutning, släppte Ensemble Studios strategispelet Halo Wars i slutet av februari 2009, vars hyllade aspekter bland annat var spelets intagande handling och filmer, spelmiljöerna och spelets soundtrack.[28][29][30]

Halo 3: ODST

Huvudartikel: Halo 3: ODST

Nästan 2 år efter Halo 3 släppte Bungie Halo 3: ODST, ett spel som ursprungligen skulle bli en expansion, men sedan utvecklades till ett fullt spel. ODST prisades bland annat för "Firefight", spelets atmosfär samt visuella effekter och ljudet.

Halo: Reach

Huvudartikel: Halo Reach

I slutet av år 2010 planerar Bungie att släppa sitt femte, och förmodligen allra sista,[31] Halo-spel, betitlad Halo: Reach. Spelet är en förstapersonsskjutare, och har varit under utveckling sen Halo 3.[32]

Övriga spel

Halo DS

Halo DS är titeln på en teknisk demo utvecklad för Nintendo DS. Demon bygger på Halo 2 och består av en bana ur spelet. Demon var menad som en pitchning för att göra ett Halo till DS, men det blev inget av det. Brian Jarrad från Bungie bekräftade i oktober 2007 att demon existerade.

Dead or Alive 4

Huvudartikel: Dead or Alive 4

Dead or Alive 4 är ett spel som inte ingår i spelserien, men en spartan finns med som figur. Det finns även en Halo-relaterad bana i spelet.

Film

En film baserad på delar av spelserien var tänkt att släppas under 2009. Tilltänkt regissör var Neill Blomkamp och producent Peter Jackson och/eller Peter Schlessel. En trailer med namnet Halo: Landfall producerades för att visualisera utseendet i den tänkta filmen. Filmen är för tillfället lagd på is pga. tvist mellan microsoft och filmbolaget, och kommer med stor sannolikhet aldrig att bli färdig. Det finns dock ett färdigt manus som är baserat på Eric Nylunds Halo: The Fall of Reach.

Böcker

Ett flertal böcker har skrivits och flera är på väg. Eric Nylund är den som skrivit flest böcker. Böckerna är sex till antalet och heter:

En serietidning, vid namn Halo: Uprising, har också släppts där man följer jakten på Osanalans nyckel. Den är publicerad av Marvel Comics.

Musik

Till spelet Halo: Combat Evolved finns ett officiellt soundtrack kallat Halo Original Soundtrack släppt. Till spelet Halo 2 finns två officiella soundtrack kallade Halo 2, Vol. 1: Original Soundtrack respektive Halo 2, Vol. 2: Original Soundtrack. Allting är skrivet av kompositören Martin O´Donnel

Figurer

Figurer föreställande karaktärer och vissa fordon finns formgivna av ett amerikansk bolag kallat McFarlane. Dessa figurer skall vara enligt dem själva, fotografiskt exakta med många detaljer. Självklart finns Master Chief som en av figurerna.

Vanligt förekommande vapen i spelserien

Handeldvapen

  • BR55 Battle Rifle
  • Covenant Carbine
  • Plasma Pistol
  • Plasma Rifle
  • Needler
  • LAU-65D/SGM-151 Missile Pod
  • M6 Galeilan Spartan Laser
  • Brute Shot
  • Particle Beam Rifle
  • SRS99C S2 AM Sniper Rifle
  • SRS99C S2 AMB -:- (Halo 2)
  • SRS99D S2 AM -:- (Halo 3)
  • M7 SMG
  • M90 Shotgun MKI
  • M90 Shotgun MKII
  • M90A Shotgun
  • Energy Sword
  • Fuel Rod Cannon
  • MA5B Assault Rifle
  • MA5C Assault Rifle - MA5C Assault Rifle är en nyare version av MA5B Assault Rifle. Den rymmer nu bara 32 skott,räcker längre,låter annorlunda,har längre pipa och har en annan omladdning.
  • Brute Plasma Rifle
  • Sentinel Beam
  • Blue Sentinel Beam
  • Brute Spiker
  • AIE-486H Heavy Machine gun
  • Mauler
  • Gravity Hammer
  • Flamethrower
  • UNSC Magnum

Granater

  • M9 HE-DP Fragmentation Grenade' (Halo 1,2,3)
  • Plasma Grenade (Halo 1,2,3)
  • Spike Grenade (Halo 3)
  • Firebomb Grenade(Halo 3)

Referenser

Fotnoter

  1. ^ Sparks, Ryan (24 februari 2005). ”Making a Halo Killer” (på engelska). Kombo. http://xbox.kombo.com/article.php?artid=4254. Läst 19 december 2009. 
  2. ^ Ransom-Wiley, James (23 januari 2006). ”Joystiq Interview: Peter Moore @ CES” (på engelska). Joystiq. http://www.joystiq.com/2006/01/23/joystiq-interview-peter-moore-ces/. Läst 19 december 2009. 
  3. ^ ”Brute Force Review” (på engelska). GameZone Online. http://xbox.gamezone.com/gzreviews/r19468.htm. Läst 19 december 2009. 
  4. ^ Gibson, Ellie (14 november 2005). ”Rare on Revolution controller” (på engelska). Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/news141105raretalks. Läst 19 december 2009. 
  5. ^ Stewart, Kemuel (10 mars 2009). ”Killzone 2 Review “A True Halo Killer”” (på engelska). Gamercenteronline. http://www.gamercenteronline.net/2009/03/10/killzone-2-review-a-true-halo-killer/. 
  6. ^ ”Killzone 2 – PlayStation 3’s answer to Halo ?” (på engelska). The Web Tech Reviews. 8 januari 2009. http://www.thewebtechreviews.com/2009/01/08/killzone-2-playstation-3s-answer-to-halo/. Läst 19 december 2009. 
  7. ^ ”The Master Chief” (på engelska). halo.bungie.org. http://halostory.bungie.org/masterchief.html. Läst 20 december 2009. 
  8. ^ [1]
  9. ^ [2]
  10. ^ [3]
  11. ^ [4]
  12. ^ [5]
  13. ^ [6]
  14. ^ [7]
  15. ^ ”Halo 2 Review” (på engelska). Gamespot, CBS Interactive. http://www.gamespot.com/xbox/action/halo2/review.html?om_act=convert&om_clk=gssummary&tag=summary;read-review. Läst 19 dec 20009. 
  16. ^ Dunder, Jonathan. ”History of First Person Shooter (FPS) Games” (på engelska). Free Info Society. http://www.freeinfosociety.com/article.php?id=128. Läst 19 december 2009. 
  17. ^ GamePro Staff (10 juni 2009). ”The 20 Most Innovative Games Ever Made” (på engelska). GamePro. http://www.gamepro.com/article/features/210754/20-most-innovative-games-page-3/. Läst 19 december 2009. 
  18. ^ Goldstein, Hilary och Perry, Douglass C. (15 april 2004). ”The Top 10 Best Xbox Games” (på engelska). IGN Entertainment. http://xbox.ign.com/articles/506/506934p1.html. Läst 19 december 2009. 
  19. ^ GameSpy Staff (26 juni 2005). ”Top 25 Xbox Games of All-Time” (på engelska). GameSpy. sid. sid 21. http://xbox.gamespy.com/articles/628/628679p21.html. Läst 19 december 2009. 
  20. ^ Armstrong, Rebecca (2 okt 2007). ”Halo 3 vying with movie blockbusters” (på engelska). IOL Technology. http://www.ioltechnology.co.za/article_page.php?iSectionId=2887&iArticleId=4061398. Läst 19 december 2009. 
  21. ^ ”Halo 2 Announced” (på engelska). TeamXbox. 8 augusti 2002. http://news.teamxbox.com/xbox/3528/Halo-2-Announced/. Läst 19 december 2009. 
  22. ^ Thompson, Clive (2007). ”Halo 3: How Microsoft Labs Invented a New Science of Play” (på engelska). Wired Magazine (nummer 15, 2009). http://www.wired.com/gaming/virtualworlds/magazine/15-09/ff_halo?currentPage=all. Läst 19 december 2009. 
  23. ^ Bishop, Todd (6 december 2004). ”Microsoft Notebook: Tool connects 'Halo 2' with ... Excel?” (på engelska). Seattle Post-Intelligencer. http://www.seattlepi.com/business/202357_msftnotebook06.html. Läst 19 december 2009. 
  24. ^ QJ Staff (20 november 2006). ”Pwnage: Halo 2 finally dethroned, GoW is king!” (på engelska). QuickJump Network. http://www.qj.net/qjnet/xbox-360/pwnage-halo-2-finally-dethroned-gow-is-king.html. Läst 19 december 2009. 
  25. ^ ”'Halo 3' makes record smashing 170 million dollar debut” (på engelska). AFP. 27 september 2007. http://afp.google.com/article/ALeqM5gNZh_CoxsrhhuN5MY9PW_ONNOPGg. Läst 19 december 2009. 
  26. ^ Geddes, Ryan (26 september 2007). ”Halo 3 Racks Up Record Sales” (på engelska). IGN Entertainment. http://xbox360.ign.com/articles/823/823255p1.html. Läst 19 december 2009. 
  27. ^ Hinkle, David (13 augusti 2009). ”Bungie: Around one million unique users play Halo 3 every day” (på engelska). Joystiq. http://xbox.joystiq.com/2009/08/13/bungie-around-one-million-unique-users-play-halo-3-every-day/. Läst 19 december 2009. 
  28. ^ ”Halo Wars Review” (på engelska). Gamespot, CBS Interactive. http://www.gamespot.com/xbox360/strategy/halowars/review.html?om_act=convert&om_clk=gssummary&tag=summary;read-review. Läst 20 december 2009. 
  29. ^ Geddes, Ryan (20 februari 2009). ”Halo Wars Review” (på engelska). IGN Entertainment. http://xbox360.ign.com/articles/955/955576p1.html. Läst 20 december 2009. 
  30. ^ Elfving, Jonas (20 februari 2009). ”Recension, Halo Wars”. Gamereactor. http://www.gamereactor.se/recensioner/16975/Halo+Wars/?sid=6a90e142e9d3185aeb31ceef0cfc08c9. Läst 20 december 2009. 
  31. ^ Reilly, Jim (23 juli 2009). ”SDCC 09: 343 Industries To Oversee All Halo Products” (på engelska). IGN Entertainment. http://xbox360.ign.com/articles/100/1006580p1.html. Läst 19 december 2009. 
  32. ^ Barley, Mark (21 augusti 2009). ”Bungie: Halo Reach Has Been In Development Since Halo 3's Release” (på engelska). Blend Games, Cinema Blend. http://www.cinemablend.com/games/Bungie-Halo-Reach-Has-Been-In-Development-Since-Halo-3-s-Release-19409.html. Läst 20 december 2009. 

Källor

Externa länkar