Ängsvädd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ängsvädd
Succisa pratensis01.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningVäddordningen
Dipsacales
FamiljVäddväxter
Dipsacaceae
SläkteÄngsväddar
Succisa
ArtÄngsvädd
S. pratensis
Vetenskapligt namn
§ Succisa pratensis
AuktorMoench
Succisa pratensis - Apis mellifera - Keila.jpg
Hitta fler artiklar om växter med

Ängsvädd (Succisa pratensis) är en medelstor flerårig ört med blåvioletta blommor som blommar från augusti till september. I Sverige kan den återfinnas från Skåne till Västerbotten, främst på fuktig ängsmark.

Blomställningarna är täta och korgliknande och sitter en eller flera tillsammans på upprätta stjälkar. På stjälken sitter glest strödda motsatta par av små avlånga blad med smal bas och helbräddade kanter. Vid växtens bas finns en bladrosett med större ovala blad, vilka också har helbräddad kant. Roten är en så kallad jordstam och ett kännetecken för denna är att den ser ut att vara avbiten eller avskuren, något som beror på att äldre delar efterhand vissnar.

Historisk foderväxt[redigera | redigera wikitext]

"Arten är betes- och slåttergynnad, men lever kvar länge efter det att hävden har upphört ." hävdar Sörmlands flora. 2001. Samma gäller för övergivna fäbodar och fuktiga utmarksängar i norra Uppland. Det betyder inte att ängsvädd behöver vara särskilt smaklig för betesdjur, bara att växtsamhället dugt som foder.[1][källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Claes Möre 2012

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]