Ängsvädd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ängsvädd
Succisa pratensis01.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Väddordningen
Dipsacales
Familj Väddväxter
Dipsacaceae
Släkte Ängsväddar
Succisa
Art Ängsvädd
S. pratensis
Vetenskapligt namn
§ Succisa pratensis
Auktor Moench
Succisa pratensis - Apis mellifera - Keila.jpg
Hitta fler artiklar om växter med

Ängsvädd (Succisa pratensis) är en medelstor flerårig ört med blåvioletta blommor som blommar från augusti till september. I Sverige kan den återfinnas från Skåne till Västerbotten, främst på fuktig ängsmark.

Blomställningarna är täta och korgliknande och sitter en eller flera tillsammans på upprätta stjälkar. På stjälken sitter glest strödda motsatta par av små avlånga blad med smal bas och helbräddade kanter. Vid växtens bas finns en bladrosett med större ovala blad, vilka också har helbräddad kant. Roten är en så kallad jordstam och ett kännetecken för denna är att den ser ut att vara avbiten eller avskuren, något som beror på att äldre delar efterhand vissnar.

Historisk foderväxt[redigera | redigera wikitext]

"Arten är betes- och slåttergynnad, men lever kvar länge efter det att hävden har upphört ." hävdar Sörmlands flora. 2001. Samma gäller för övergivna fäbodar och fuktiga utmarksängar i norra Uppland. Det betyder inte att ängsvädd behöver vara särskilt smaklig för betesdjur, bara att växtsamhället dugt som foder.[1][källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Claes Möre 2012

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]