Äppelknyckargänget

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Äppelknyckargänget
(The Apple Dumpling Gang)
GenreWestern, komedi
RegissörNorman Tokar
ProducentBill Anderson
ManusDon Tait
SkådespelareBill Bixby
Susan Clark
Don Knotts
Tim Conway
David Wayne
Slim Pickens
Harry Morgan
John McGiver
ProduktionsbolagWalt Disney Pictures
DistributionBuena Vista Distribution
Premiär
Speltid100 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
UppföljareGänget drar vidare
IMDb SFDb

Äppelknyckargänget (engelska: The Apple Dumpling Gang) är en amerikansk westernkomedifilm från 1975 i regi av Norman Tokar. I huvudrollerna ses Bill Bixby, Susan Clark, Don Knotts och Tim Conway. Filmen fick en uppföljare 1979, Gänget drar vidare.

Handling[redigera | redigera wikitext]

År 1879 i Vilda Västern gör spelaren Russell Donovan (Bill Bixby) mellanstopp i staden Quake City på sin väg till New Orleans, där han träffar en gammal bekant, John Whintle. Whintle ska resa till San Francisco samma kväll och ber Donovan att ta emot en last som ska anlända via diligens nästa morgon, vilket Donovan accepterar efter att ha fått betalt. Men nästa dag upptäcker dock Donovan att han har blivit lurad att ta hand om tre föräldralösa barn, Bobby, Clovis och Celia Bradley. Diligens föraren Magnolia "Dusty" Clydesdale (Susan Clark) förklarar att Whintle är barnens släkting och därav deras lagliga förmyndare. Med deras släkting bortrest och Donovans löfte att ta emot "lasten", är nu barnen hans ansvar.

Stadens sheriff, barberare, fredsdomare och domare Homer McCoy (Harry Morgan) förklarar att Donovan enligt lag måste ta hand om barnen, såvida han inte kan låta någon annan adoptera barnen. Men barnen råkar oavsiktligt ställa till det för Donovan genom att förarga tillfrågande fosterföräldrar. Och under en vild åktur i en gammal gruvvagn råkar Bradley syskonen också förstöra ett antal egendomar. Stadsborna kräver att Donovan betalar skadorna, vilket får honom att förlora mycket av sina besparingar till New Orleans.

Samtidigt sedan Donovan anlände till Quake City har han blivit förföljd av "Hashknife Outfit", bestående av två klumpiga före detta medlemmar i Stillwell gänget, Amos Tucker (Tim Conway) och Theodore Ogelvie (Don Knotts). De var en gång farliga, tills de förargade deras före detta ledare, Frank Stillwell (Slim Picknes), genom att skjuta honom i benet. Amos och Theodore försöker ständigt råna Donovan under hans vistelse, utan någon som helst lycka.

Bobby, Clovis och Celia försöker hjälpa deras förmyndares pengaproblem genom att leta efter guld i gruvan som de har ärvt. Efter att bli misstagna för ett civiluppbåd träffar och bekantar sig barnen med Amos och Theodore vid deras gömställ och som visar dem vägen till gruvan. Trotts att gruvan har blivit uttömd sedan flera år tillbaka, hittar Bradley syskonen en jättelik guldklimp. Det får alla stadsbor att vilja adoptera barnen för att få tillgång till guldet. Orolig över att stadsborna inte kommer att ta väl hand om barnen, arrangerar Donovan ett skenäktenskap med en motvillig Dusty så att hon kan adoptera barnen medan han fortsätter till New Orleans. Men allt kompliceras när Whintle återvänder. Whintle har fått nyss om gulklimpen och planerar att ta tillbaka barnen. Hans advokat har domstolsbeslut som kräver att barnen omedelbart återvänder till Whintle och en förargad McCoy tvingas lyda Whintles krav.

Samtidigt, försöker Amos och Theodore att stjäla Bradley syskonens guld från den lokala banken och fly till Mexiko. Hashknife Outfit visar sig dock vara riktigt hopplösa när dom försöker att bryta sig in genom takfönstret och trasslar in sig i repet som skulle användas för att sänka sig ner i banken. Uppgivet förklarar McCoy dom skyldiga och dömer dom till hägning, vilket får Amos och Theodore att fly tillbaka till deras gömställe.

Stillwell gänget anländer till stan för att stjäla guldet. Frank klär ut sig till präst för att få mer information från överste T. R. Clydesdale (David Wayne). Barnen, som har blivit fästa vid Donovan och Dusty, går till Theodore och Amos och låter dom stjäla guldet. Om guldet saknas, kommer Whintle inte vilja ha kvar barnen längre.

Nästa dag anfaller Stillwell gänget banken och tar guldet. Samtidigt hjälper barnen Hashknife Outfit att råna banken. Frank känner genast igen Theodore och Amos och är på väg att döda dom. Dom räddas när en av Franks män börjar en skottlossning med lagmännen och distraherar Frank. Frank beslutar sig att strunta i guldklimpen och flyr med Celia som gisslan. Donovan räddar henne med hjälp av Dusty och efter att ha insett att de verkligen har blivit förälskade i varandra kysser dom varandra. Amos och Theodore har samtidigt gömt sig undan skottlossningen i bankens kassaskåp. Deras dynamit träffas av ett skott och i en kraftig explosion förstörs banken och spränger sönder guldklimpen i småbitar. En förargad Whintle återlämnar Bradley syskonen till Donovan och Dusty och lämnar stan. Donovan får också belöningen för Stillwells tillfångatagning, tillräckligt för sin resa till New Orleans. Men Donovan beslutar sig istället för att stanna med Dusty och barnen och köper en ranch. På vägen till deras nya hem, hinner Theodore och Amos, nu förbättrade, ikapp den nyfunna familjen och frågar om jobb som drängar, vilket Donovan accepterar.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]