Åkulla bokskogar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Åkulla bokskogar (5200 ha) är Hallands enda officiella turistområde. Inom området finns ett 20-tal sjöar. Skärsjön, Byasjön och Ottersjön är de största. Bokskogarna är lätt tillgängliga.

Tio av Åkullaområdets naturreservat bildades på 1970-talet med det främsta syftet att bevara bokskogorna för friluftslivet. Vid inventeringar av skogliga nyckelbiotoper under 1900-talet fick man djupare kunskap om områdets höga biologiska värden. Idag anses Åkulla bokskogar som ett av Sveriges främsta bokskogsområden när man ser på rikedomen av ovanliga och hotate arter. För att säkerställa och utöka naturvärdena för framtiden pågår ett arbete med att förbättra skyddet för skogarna.[1]

På stenar och klipphällar i reservatet Toppbjär finns spännande texter inristade. Det var godsägaren och riksdagsmannen Alfred Bexell som i slutet av 1800-talet lät hugga in texterna. De kallas för "Bexells talande stenar". Man tror att Bexell ville förmedla sin livsfilosofi till framtida generationer. Det finns också många namn inristade. De tillhör allt från presidenter, kungar, filosofer och vetenskapsmän till skojare och andra personligheter.[2]

Det är beläget 20 km öster om Varberg i Hallands län.

Reservaten knyts samman av ett system av vandringsleder. Det finns tolv markerade leder i området.[1] Delar av området ingår i Natura 2000.

I Åkulla bokskogar ingår följande naturreservat:[2]

Vid Yasjön, nära bokskogsområdet, ligger Åkulla friluftsgård. I närheten finns vintertid ett spårområde. Åkulla Skidallians bildades 1998 av FK Friskus Varberg, OK Löftan, OK Nackhe, Ringhals IF och var den första konstsnöanläggningen för längdskidåkning i Halland. Här finns utrymme får både skidtävlingar, motionsåkning och träning inför större skidlopp.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Åkulla Bokskogar (läst 19/6 2018)
  2. ^ [a b] ”Åkulla bokskogar”. www.lansstyrelsen.se. https://www.lansstyrelsen.se/halland/besok-och-upptack/naturreservat/varberg/akulla-bokskogar.html. Läst 19 juni 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]