Ållebergskragen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ållebergskragen.
Detalj av Ållebergskragen.

Ållebergskragen är en treringad guldhalskrage återfunnen i rasbranten vid Ållebergs ände 1827 i Karleby socken, Falköpings kommun, då två män var ute efter en lämplig sten att använda som spishäll. Bonden som fann den trodde först att den var av mässing. Riksantikvarieämbetet antog först att kragen var gjord i Asien på grund av det enastående hantverket, ett antagande som man senare gick ifrån. Kragen är tillverkad i Norden, och man menar idag att kragen möjligen varit en del av Odenskulten.[1]

Kragen dateras till folkvandringstid, 400 - 550 e.Kr. Ållebergskragen väger 612 gram och guldhalten är 22 karat. Kragen är tillverkad av tre guldrör omlindade med guldtråd i filigranteknik och pryds med 105 små figurer. När den ännu var hel fanns det 137 stycken. Kragen har gångjärn i nacken och en låsmekanism fram.

Ållebergskragen förvaras i guldrummet i Historiska museet tillsammans med de två andra bevarade guldhalskragarna, den femringade Färjestadskragen och den sjuringade Mönekragen. En kopia finns på Falbygdens museum.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Populär arkeologi nr 3. 2009, s. 35.