Årstadalshamnen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den innersta delen av området, 2011.

Årstadalshamnen är ett kaj- och hamnområde i Årstadal i stadsdelen Liljeholmen, Söderort, Stockholm. Området ligger i södra delen av Årstaviken, mellan Liljeholmsbron och Årstabron. I Årstadalshamnen genomförs 2000-2019 stadsbyggnadsprojektet Liljeholmskajen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Framtida Marievik och Årstadalshamnen.

Till Årstadalshamnen hade många industrier tillgång och det fanns en egen järnvägsanslutning. Tongivande under lång tid var stålgrossisterna Söderberg och Haak samt Odelberg & Olson. Vin & Sprit etablerades här 1959, och i berget fanns fem bergrum som var 150 meter långa och upp till 20 meter höga, med cisterner för förvaring av vin och sprit. Fram till 1991 användes Sjövikskajen i Årstadalshamnen för vintransporter med vintankfartygen M/S Vinia, M/S Vinlandia och M/S Vindemia.[1] Vid midsommar 1998 förvärvade JM:s fastighetsbolag området av Aktiebolaget Vin & Sprit.

Bostadsområdet Liljeholmskajen[redigera | redigera wikitext]

Efter år 2000 började områdets industrier flytta från Årstadalshamnen för att göra plats för bostadsrättsproduktion inom projektet Liljeholmskajen. Liljeholmskajen är ett stadsbyggnadsprojekt i JM:s regi som omfattar produktion och försäljning av sjönära bostäder i Årstadal och Årstaberg. Vin & Sprits stora byggnad började rivas 2008 och i september 2009 återfanns på platsen en stor hög med betongkross som var resterna av Vin & Sprits anläggning. Allt armeringsjärn från Vin & Sprits lagerbyggnad separerades ut och sändes för återvinning. Bostadsområdet beräknas vara klart år 2018 eller 2019.[2]

Under 2016 började bergrummen att användas som garage, med plats för över 1000 bilar.[3]

Den nya bebyggelsen växer fram[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BRF Vingården om "området Liljeholmen"
  2. ^ Uppgift enligt JM Arkiverad 29 mars 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ ”Bergummet vid Liljeholmskajen blir garage”. Byggnyheter.se. http://www.byggnyheter.se/2016/02/bergummet-vid-liljeholmskajen-blir-garage. Läst 12 februari 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]