µTorrent

Från Wikipedia
µTorrent
µTorrent, juli 2009
µTorrent, juli 2009.
UtvecklareBitTorrent, Inc.
Senaste utgåvaWindows: 3..5.5 (Build 45988)
(22 april 2021)
Senaste betautgåvaMacintosh: 1.8.1 (Build 28758)
(14 december 2012)
OperativsystemWindows, Macintosh, Linux, Android
TypFildelningsprogram
LicensFreeware
Webbplatswww.utorrent.com

µTorrent, ofta skrivet uTorrent, är ett fildelningsprogram i form av en gratis bittorrent-klient för Windows och Macintosh. Programmet ägs och underhålls av företaget Bittorrent. Hela programmet består av en exekverbar fil. Den designades för att använda så lite resurser som möjligt, men fortfarande erbjuda lika mycket funktioner som andra bittorrent-klienter. µtorrent är programmerat i C++.

Uttal[redigera | redigera wikitext]

Eftersom µtorrent använder den grekiska bokstaven my (versal: Μ, gemen: µ) i gemen form i namnet, förekommer det förvirring om uttalet. Lilla my används även som SI-prefix för mikro. Då programmet är skrivet för att ta lite plats, är "mikrotorrent" ett tänkbart uttal.[källa behövs] Läser man ut bokstavens namn på svenska får man "mytorrent". Detta bör ej förväxlas med engelska ordet "my", då µ heter "mu" på engelska (/muː/ eller /mjuː/).[1] Eftersom lilla my liknar ett litet u finns även uttalsvarianterna "utorrent" och det angliserade uttalet "youtorrent".

Funktioner[redigera | redigera wikitext]

µtorrent har mycket låga systemkrav, och enligt tillverkarna kan programmet köras på en 486:a med Windows 95 och 14 MiB RAM.[2] Det har också Unicode-stöd för Windows 95/98/ME inbyggt i programmet, så Microsofts egen Unicode-implementation behövs inte.

Några av funktionerna i µtorrent är:

Planerade funktioner[redigera | redigera wikitext]

  • Webbstyrning (finns ute som beta, kallas Web UI)
  • Stöd för RSS 1.0 och 2.0

Historia[redigera | redigera wikitext]

Serge Paquet föreslog för Ludvig Strigeus att han skulle skriva en liten, men effektiv bittorrent-klient. Strigeus började ta fram planer för programmets utveckling, som då inte skulle få många funktioner. Efter att ha arbetat på projektet under en månad på hösten 2004, mest under sin fritid innan eller efter arbetet, lade han ner projektet under ett år. Arbetet på klienten började igen i september 2005.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dictionary: mu [1]
  2. ^ ”µtorrent FAQ”. Arkiverad från originalet den 9 oktober 2009. https://web.archive.org/web/20091009161352/http://www.utorrent.com/faq. Läst 8 oktober 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]