491 (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
491
(491)
Genre Drama
Regissör Vilgot Sjöman
Producent Allan Ekelund
Manus Lars Görling
Skådespelare Lars Lind, Leif Nymark, Stig Törnblom
Originalmusik Georg Riedel
Premiär 1964
Speltid 99 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
IMDb SFDb

491 är en svensk svart-vit dramafilm från 1964. Filmen regisserades av Vilgot Sjöman och bygger på författaren Lars Görlings prisbelönta roman med samma namn. Filmens skildringar av våld och sexualitet var kontroversiella, och den kunde visas på biograf endast efter ett antal[1] censurklipp. I Norge var filmen totalförbjuden fram till 1971.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen kretsar kring de sex ungdomsbrottslingarna Nisse, Jingis, Egon, Pyret, Fisken och Slaktarn som är på drift i rivningskvarteren i gamla Klara i Stockholm. Ungdomarna deltar i ett socialt experiment i fri fostran; ett experiment som går överstyr. En äldre man som kallas Inspektören och den unge socialarbetaren Krister har hand om experimentet. Krister och ungdomarna bor tillsammans i en förfallen våning som kallas "Pensionatet Sakligheten". Våld och samhällsförakt genomsyrar deras vardag, och den välmenande Krister får ofta känna på deras förnedrande handlingar.

Rollista[3][redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Sjöman och Görling arbetade tillsammans med manuskriptet. Filmen blev kontroversiell och förbjöds till en början av Statens filmgranskningsråd. Sedan klipp i ljudband och film genomförts släpptes filmen för visning den 16 mars 1964. En av scenerna som fick klippas om var en scen där en kvinna blir våldtagen av en hund.[1] I en annan kontroversiell scen[förtydliga] visas en manlig homosexuell våldtäkt. Filmen var förbjuden i Norge fram till 1971. Titeln tar sin utgångspunkt i Kristi ord om förlåtelse. "Då steg Petrus fram till honom och sade: Herre, hur ofta skall jag förlåta min broder, när han syndar mot mig? Upp till sju gånger? Jesus sade till honom: Jag säger dig: Inte sju gånger utan sjuttio gånger sju gånger." (Matt. 18:22). 70 x 7 är 490, men frågan är om den 491:e gången också ska förlåtas.

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2005.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "491 – Censur". Svensk Filmdatabas. Läst 3 november 2014.
  2. ^ ”491 (1964)”. Svensk Filmdatabas. Svenska Filminstitutet. http://www.sfi.se/en-gb/Swedish-film-database/Item/?type=MOVIE&itemid=4685. Läst 27 januari 2015. 
  3. ^ ”491 (1964) Full Cast & Crew”. IMDb - Internet Movie Database. http://www.imdb.com/title/tt0057810/fullcredits?ref_=tt_ov_st_sm. Läst 27 januari 2015.