5i12-rörelsen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

5i12-rörelsen (alt. Fem i tolv-rörelsen) grundades 1988 i Härnösand och är en organisation som arbetar mot främlingsfientlighet och rasism, för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Organisationen delar varje år ut 5i12-priset. Organisationen beskrivs som en antirasistisk kampanj.

Organisationens grundare och förgrundsgestalter[redigera | redigera wikitext]

5i12-rörelsen grundades i Härnösand hösten 1988 genom att en grupp människor samlades på torget för att protestera mot de rasistiska stämningarna i staden, som kulminerade i slutet av 1980-talet med korsbränningar och brandbomber mot en flyktingförläggning. Mötena ägde alltid rum klockan fem i tolv, för att visa att det är sent, men inte för sent för att göra något åt situationen.[källa behövs]

En av initiativtagarna var 17-åriga Sara Westin, som engagerat sig starkt i flyktingarna som kommit till Härnösand. När hon och en vän mördades av en av flyktingarna den 2 september 1989, var det Saras pappa Stig Wallin som tog över det Sara startat.

– Stig vägrade att lägga skulden på alla invandrare för något som en person gjort. Och han återkom ofta till något som prästen sa vid Saras begravning: ”Om vi inte fortsätter hennes arbete, dödar vi henne på riktigt”.

Stig gjorde en storartad insats, säger rörelsens ordförande Jasenko Omanović (efterträdare till Stig Wallin) som suttit med i 5i12:s styrelse sedan 1996.

Manifestation 5/12[redigera | redigera wikitext]

Varje år den 5 december sedan 2003 genomför 5i12-rörelsen en manifestation i Sveriges riksdag mot främlingsfientlighet och rasism.

5i12-priset[redigera | redigera wikitext]

2013[redigera | redigera wikitext]

5i12-priset 2013 gick till artisten Jason Diakité, känd som Timbuktu,[1] med motiveringen: "Han har visat hur man både i ord och toner kan förena ett stort artisteri med ett personligt engagemang i viktiga samhällsfrågor. Han har även genom konkret handling gjort många värdefulla humanitära insatser över världen".[2] Priset delades ut i Riksdagshuset.[1] Prisutdelningen bojkottades av riksdagens talman Per Westerberg (moderaterna).[3]

Det lokala 5i12-priset gick till Härnösandsbon Tomas Sundqvist för "att han under många år genom ett starkt och uthålligt arbete gjort ovärderliga insatser för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar från hela världen".[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]