A3 (motorväg, Marocko)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
UK motorway symbol.svg

A3 är en motorväg i Marocko som går mellan Rabat och Casablanca, en sträcka på 67 kilometer. Motorvägen är en del av den planerade transmaghrebmotorvägen som ska binda samman Maghrebs huvudstäder, från Tripoli till Nouakchott. Vägen tar sin början vid sportkomplexet Moulay Abdellah i Rabat och fortsätter sedan förbi Témara, Skhirat, Bouznika och Mohammedia. Vägen tar slut strax efter trafikplatsen där motorväg A5 tar sin början.

Ursprungligen var hela sträckan genom Casablanca också klassad som motorväg, med hastighetsbegränsningen 120 km/h. Vägen hade byggts som stadsmotorväg med få möjligheter att korsa den, vilket ledde till att många människor med dödliga följder dagligen försökte korsa vägen. 1994 degraderades dock vägen och hastighetsbegränsningen sattes till 80 km/h samtidigt som ett antal broar över vägen byggdes. Motorvägsstandarden börjar nu vid Aïn Harrouda strax öster om Casablanca.

Vägen var Marockos första motorvägsbygge och började planeras 1969. Bygget startade 1975 och pågick sedan i omgångar, och öppnades i sin helhet från västra Casablanca till Rabat 1987. Fram till 1991 var det gratis att färdas på vägen. Nu har emellertid betalstationer satts upp vid trafikplatserna Mohammedia Est, Bouznika och Skhirat.

Vägen är den mest trafikerade av samtliga motorvägar i Marocko. Med sina två körfält per riktning är sträckan i dag underdimensionerad och kommer därför att utökas med ett körfält i varje riktning och blir då den enda trefiliga motorvägen i Marocko, även om detta redan finns på en kort sträcka innan avfarten till Mohammedia väst. Utbyggnaden kommer att påbörjas 2008 och beräknas vara klar 2010.

Trafikplatser[redigera | redigera wikitext]

Nr Namn Skyltning
AB-AS-grün.svg         Aïn Harrouda
AB-AS-grün.svg A5 Marrakech, El Jadida
AB-AS-grün.svg Mohammedia Ouest
AB-AS-grün.svg Mohammedia est
AB-AS-grün.svg Bouznika, Ben Slimane
AB-AS-grün.svg Skhirat
AB-AS-grün.svg A1 Fès, Tanger
AB-AS-grün.svg Aïn Atiq
AB-AS-grün.svg Temara
AB-AS-grün.svg Hay Ryad