AB Gustaf Ericssons Automobilfabrik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gustaf Ericsson Automobilfabrik i Liljeholmen 1907.
En GEA Gurik från 1907.
Fabriken på Kungsholmen, interiör 1904.
Ormen Långe under sammansättning i fabriken på Liljeholmen.

AB Gustaf Ericssons Automobilfabrik var en tillverkare av bilar, som grundades 1904 i Stockholm av Gustaf L.M. Ericsson, son till Lars Magnus Ericsson.

Först låg bolaget vid ArbetargatanKungsholmen i Stockholm, och senare flyttades verksamheten till Liljeholmen (fabriken låg inom nuvarande kvarteret Stora Katrineberg). De första produkterna var fotogenmotorer avsedda för pumpar och jordbruksmaskiner. Senare övergick man till båtmotorer av märke Gurik.

Ormen Långe[redigera | redigera wikitext]

Efter några år var det tid för att bygga den första bilen. Den var sexcylindrig och först i Europa. Det största problemet var tändsystemet. Man försökte få Bosch att lösa problemet men fick ingen hjälp. Problemet löstes av ingenjören K G Karlsson på Chalmers tekniska högskola genom att använda två magneter.

Motorn var i princip två Fafnirmotorer i rad. Kraftöverföringen till bakaxeln skedde med kedja. Chassit tillverkades i Tyskland. Den första bilen stod färdig 1905. På grund av sitt originella utseende fick den namnet Ormen Långe. Marknaden ansågs inte mogen och den sattes aldrig i serieproduktion. Bolaget upphörde efter ekonomiska problem 1909.

Venus Bilo[redigera | redigera wikitext]

Gustaf Ericsson ritade dock senare en modell åt Volvo, Venus Bilo, som tillverkades av Gustaf Nordbergs Vagnfabrik AB.[1][2]

Fritidsbåtar[redigera | redigera wikitext]

Carl Gustaf Pettersson arbetade som konstruktör på Gustaf Ericssons Automobilfabrik från 1907. En av de salongsbåtar som företaget byggde var M/Y Vi Tre 1911.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Ekström, Gert (1984). Svenska bilbyggare. Allt om hobby. ISBN 91-85496-22-7 

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 3 mars 2013. https://web.archive.org/web/20130303104545/http://www.autominded.com/3055_volvo-venus-bilo/classic-cars. Läst 14 februari 2013. 
  2. ^ Nordberg, Nils (1969). Karossmakarens berättelser: glimtar från bilismens födelse och tillväxt i Sverige och om de stora bilälskarna. Stockholm: Rabén & Sjögren. Libris 8215132 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]