ARM Holdings

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
ARM Holdings
Arm_logo_2017.svg
Cambridge ARM building panorama.jpg
ARM Building, Peterhouse Technology Parkl, Cambridge
Org.nrGB0000595859
TypBörsnoterat bolag
SäteCambridge, Storbritannien
NyckelpersonerMasayoshi Son, ordförande
BranschElektronik
ProdukterDatorprocessorer, halvledare
Antal anställda6.250 (2018)
Historik
Grundat1990
GrundareAcorn Computers, Apple Computer och VLSI Technology
Uppköpt avSoftbank 2016
Nvidia 2020
Struktur
Ägare2016–2020:Softbank Group och dess Vision Fund
2020: Nvidia
En av ARM:s byggnader i Cambridge

ARM Holdings är ett brittiskt elektronikföretag, som utvecklar mikroprocessorer av RISC-typ. ARM ägs av det japanska telefoni- och riskkapitalföretaget Softbank Group.

ARM utvecklar en 32- och 64-bitars RISC-arkitektur. Den gick tidigare under namnet Advanced RISC Machine och innan dess Acorn RISC Machine. ARM-arkitekturen är den mest spridda 32-bitars RISC-arkitekturen och är implementerad i många mikroprocessorer och mikrokontroller för inbäddade system.

ARM grundades 1990 under namnet "Advanced RISC Machines Ltd" som ett samriskföretag av Acorn Computers, Apple Computer och VLSI Technology.

År 2016 köpte det japanska Softbank Group ARM Holdings för cirka 24 miljarder pund (motsvarande 31 miljarder dollar)[1] och avnoterade det från Londonbörsen. ARM har därefter gått med förlust.[2] I juli 2020 kom rapporter om att Softbank undersökte möjligheterna att hitta nya ägare till ARM (eller börsnotera bolaget)[3] och i september 2020 informerade amerikanska Nvidia om (ett av myndigheterna villkorat) köp av ARM Holdings för cirka 40 miljarder dollar fördelat på bland annat Nvidia-aktier och kontanter[4]. År 2022 övergav Nvidia sina planer om förvärv vilket ledde Softbank till att påbörja processen till börsnotering. "Vi kommer att ta tillfället i akt och börja förbereda oss för att notera Arm och göra ytterligare framsteg." sa Softbanks vd Masayoshi Son.[5] Nvidia står även skyldiga att betala en upplösningsavgift på 1,25 miljarder euro på grund av avtalet som tecknats mellan NVIDIA och Arm-ägaren SoftBank.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på artikeln ARM (société) på franskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]