Aconaemys

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Aconaemys
Aconaemys fuscus.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
UnderordningPiggsvinsartade gnagare
Hystricomorpha
ParvordningMarsvinsartade gnagare
Caviomorpha
FamiljBuskråttor
Octodontidae
SläkteAconaemys
Vetenskapligt namn
§ Aconaemys
AuktorAmeghino, 1891
Arter
Se text
Hitta fler artiklar om djur med

Aconaemys är ett släkte gnagare i familjen buskråttor (Octodontidae) som förekommer i Sydamerika. Släktet utgörs av tre arter.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Dessa gnagare liknar råttor (Rattus) i utseende men är inte närmare släkt med dessa. Liksom coruron gräver de gångar i jorden. Kroppen är robust och svansen kort. Pälsen har en brun eller svart färg och svansen har hos alla individer två färgar, ovansidans färg skiljer sig från undersidan. Kroppslängden ligger mellan 13,5 och 19 centimeter, svanslängden mellan 5 och 8 centimeter. Vikten varierar mellan 80 och 150 gram.

Utbredningsområdet sträcker sig över Argentinas centrala västra delar samt Chile, där de förekommer i bergstrakter lite över 2 000 meter samt längs kustlinjen. Habitatet utgörs av gräsmarker och torra skogar.

Ofta skapar de komplexa tunnelsystem som ligger något under markytan. Systemet har flera utgångar som ovanjord vanligen är sammanlänkade genom stigar. Födan utgörs uteslutande av växtdelar.

Aconaemys fuscus har två kullar per år med 2 till 5 ungar.[1]

Arter[redigera | redigera wikitext]

  • Aconaemys fuscus lever i Anderna i västra centrala Argentina och Chile mellan 33:e och 41.e södra breddgraden, pälsen är vanligen hela året brun.
  • Aconaemys porteri betraktades tidigare och i vissa fall även idag som underart till A. fuscus, skillnader finns i pälsen som är mera ullig och i antalet kromosomer, arten finns i Región de Los Lagos i Chile samt i provinsen Neuquén i Argentina.
  • Aconaemys sagei är den minsta arten och når bara en maximal vikt på 110 gram, är bara känd från ett mindre område i den argentinska provinsen Neuquén men finns troligen även i angränsande regioner.

IUCN listar A. fuscus som livskraftig (LC) och de andra två arterna med kunskapsbrist (DD).[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 2 november 2010., där anges följande källor:

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Aconaemys fuscus på Animal Diversity Web (engelska), besökt 18 december 2010.
  2. ^ Aconaemys på IUCN:s rödlista, besökt 18 december 2010.