Adelaide av Sachsen-Meiningen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Adelaide av Sachsen-Meiningen
Adelaide av Sachsen-Meiningen, porträtterad av William Beechey cirka 1831.
Kröning 8 september 1831
Företrädare Caroline av Braunschweig
Efterträdare Albert av Sachsen-Coburg-Gotha
Barn Charlotte av Clarence
Elizabeth av Clarence
Föräldrar Georg I av Sachsen-Meiningen
Luise Eleonore av Hohenlohe-Langenburg
Född 13 augusti 1792
Meiningen, Sachsen-Meiningen
Död 2 december 1849 (57 år)
Bentley Priory, Middlesex (i nuvarande Harrow, nordvästra London)
Begravd St George's Chapel, Windsor

Adelaide av Sachsen-Meiningen, född 13 augusti 1792, död 2 december 1849, var en brittisk drottning, gift med Vilhelm IV 1818, och krönt 1831.

Adelaide föddes i Meiningen i det tyska hertigdömet Sachsen-Meiningen som dotter till Georg I av Sachsen-Meiningen, och Luise Eleonore av Hohenlohe-Langenburg. Äktenskapet arrangerades på grund av bristen på arvingar inom den engelska kungafamiljen, som gjorde det nödvändigt även för kungens yngre söner att gifta sig, då kronprinsens enda barn, prinsessan Charlotte Augusta, dog barnlös.

Adelaide var prinsessa från en av de minst betydelsefulla tyska småstaterna. Hon beskrevs som foglig, lugn, ödmjuk och hemkär, och dessutom från en familj som inte ville tacka nej av ekonomiska skäl. William skrev till sin illegitime son: "Hon är dömd, stackars oskyldiga varelse, till att bli min fru". De gifte sig 1818. Paret kom ganska väl överens och Adelaide gjorde honom stabilare och taktfullare, fick honom att dricka mindre och leva ett lugnt hemliv.

Maken, som var mer än tjugo år äldre än hon, hade redan omkring tio utomäktenskapliga barn tillsammans med skådespelerskan Dorothy Jordan. Adelaide genomgick fem graviditeter, varav en med tvillingar (1822), men inget av barnen överlevde särskilt länge. Rykten om graviditeter efter att William blev kung 1830 avfärdades alltid av honom som "förbannade dumheter". Adelaide blev kronprinsessa 1827 och drottning år 1830.

Drottning Adelaide var populär för sin religiositet, sin blygsamhet och välgörenhet. Hon gav alltid en del av sina inkomster till välgörenhet. Vid hovet krävde hon att hovdamerna skulle bära mindre urringningar. Hon hade starka högersympatier politiskt, och även om hon utåt aldrig uttryckte politiska åsikter, troddes hon påverka kungen i reformfientlig riktning, som angående rösträttsreformen 1832. Hon ryktades ha ett förhållande med sin kammarherre, högerpolitikern Lord Howe; detta anses inte troligt, men Howe förlorade sin anställning hos henne. Hon gjorde också försök att påverka kungen, som då hon avrådde honom att reformera irländska kyrkan. Hon hade en god relation med den framtida drottning Victoria.

Adelaide i Australien (1836), liksom en stor mängd orter och gator i olika delar av det före detta brittiska imperiet, är uppkallat efter henne.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel grundar sig helt eller delvis på dess motsvarighet på engelska wikipedia
  • Adelaide i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1922)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Adelaide av Sachsen-Meiningen
Yngre gren till Huset Wettin
Född: 13 augusti 1792 Död: 2 december 1849
Engelsk kunglighet
Vakant
Titel innehades senast av
Caroline av Braunschweig
 Drottning av Storbritannien
26 juni 1830 – 20 juni 1837
Vakant
Titel innehas nästa av
Albert av Sachsen-Coburg-Gotha
som Prinsgemål
 Drottning av Hannover
26 juni 1830 – 20 juni 837
Efterträddes av
Fredrika av Mecklenburg-Strelitz