Advent i Zagreb

Från Wikipedia
Advent i Zagreb
Julgran på Ban Jelačićs torg år 2007.
Officiellt namnAdvent u Zagrebu
PlatsKroatien Zagreb, Kroatien
Tidpunkt1:a advent–december
År2009–
Geografisk
omfattning
Zagreb med omnejd
ArrangörZagrebs turistförening i samarbete med föreningar, intresseorganisationer och näringsliv.
Webbplatswww.adventzagreb.com
Försäljningsstånd vid gatan Gajeva år 2015.

Advent i Zagreb (kroatiska: Advent u Zagrebu) är ett traditionellt och årligen återkommande evenemang i Zagreb i Kroatien med anknytning till advents- och julfirandet. Evenemanget äger rum på olika platser i centrala Zagreb och pågår från första advent (slutet av november eller början av december) till slutet av december. Det kännetecknas av ett omfattande kultur- och underhållningsprogram riktat till allmänheten och besökare. Den centrala platsen för evenemanget är Zagrebs huvudtorg, Ban Jelačićs torg.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Advent i Zagreb är ett samlingsnamn för olika aktiviteter som äger rum på flera utvalda platser i centrala Zagreb, huvudsakligen i stadsdelarna Nedre- och Övre staden (Gradec och Kaptol).

Advent i Zagreb inleds traditionsenligt på Ban Jelačićs torg med att det första elektrifierade ljuset av fyra tänds på adventskransen vid Manduševac-fontänen.[1] På en provisoriskt uppförd scen framförs musik-, konst- och kulturföreställningar under hela evenemanget. I "Adventshuset" erbjuds mat och dryck.

På flera utvalda platser kring Ban Jelačićs torg organiseras julmarknader och kulturella framträdanden av olika slag. På Europatorget nordöst om Ban Jelačićs torg finns en souvenir- och juldekorationsmarknad samt försäljning av mat och dryck.[2] På kvällen arrangeras musikframträdanden.

Vid paviljongen i Zrinjevac-parken framförs musik. I parken förekommer försäljning av juldekorationer och ornament tillverkade av utvalda konstnärer. Besökare erbjuds varm choklad, vinglögg och lokala gastronomiska specialiteter.

På de centrala gatorna Gajeva och Bogovićeva finns försäljningsstånd där försäljning av julklappar, pepparkakor, souvenirer och smycken tillverkade av lokala konstnärer förekommer. Julmarknaden på Tomićeva som leder till Zagrebs bergbana kännetecknas av sin avslappnade och okonventionella atmosfär.

Dagarna kring jul organiseras en levande teaterföreställning framför Zagrebs katedral i Kaptol. I föreställningen gestaltas den heliga familjen, de tre vise männen och herdarna.

Övriga inslag i evenemanget omfattar bland annat levande klassisk musik som framförs från utvalda balkonger i innerstaden (bland annat vid Tkalčić-gatan) och anläggning av en skridskobana på Kung Tomislavs torg vid Konstpaviljongen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Adventzagreb.com Arkiverad 13 oktober 2015 hämtat från the Wayback Machine. - Evenemangets officiella webbplats (engelska)
  2. ^ Adventzagreb.com - Evenemangets officiella webbplats (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]