Advent

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Advent (olika betydelser).
Advent
Advent wreath.jpg
Adventskrans med fyra ljus
Typkristen högtid
Datumrörlig mellan 27 november och 24 december
Geografi och firarekristna kultursfären, hela världen
Periodgammal tradition
Anledningkyrkoåret börjar inom västkyrkan
allmänna förberedelser inför julen
Traditionerljus
julsånger
Andra namnHerrens ankomst
Tidigare namnjulfastan
RelateratLucia, jul

Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst[1] och är den inledande perioden i det kristna kyrkoåret.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Adventsfirandet har sina historiska rötter i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar. Denna spegling av påskfastan lever kvar i att Jesu intåg i Jerusalem [2] utgör predikounderlag såväl den första söndagen i advent som på Palmsöndagen. Traditionellt i kyrkan är advent alltså en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Under 1000-talet fick julfastan benämningen "advent" och tiden sattes till fyra veckor.

Adventstiden[redigera | redigera wikitext]

Adventsljus i lägenhetshus i Vänersborg.

Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton. De fyra söndagarna fram till jul benämns vardagligt första, andra, tredje och fjärde advent, eller mer korrekt första, andra, tredje och fjärde söndagen i advent. När juldagen infaller på en söndag, blir adventstiden som längst medan den blir som kortast de år juldagen infaller en måndag. Tiden fram till jul räknas ned på olika sätt beroende på tradition. På norra halvklotet är det årets mörkaste tid och många tänder levande ljus och elektriska ljus, exempelvis adventsljusstake och adventsstjärna.

En adventskalender, även kallad julkalender, är en särskilt utformad kalender som räknar dagarna till jul, antingen från första advent eller 1 december.

Adventsstjärnor[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Adventsstjärna
Som förebud inför julen hänger många upp adventsstjärnor i sina fönster.

Adventsstjärnor lyser ofta i fönster under adventsperioden i december. Någon gång under 1880-talet hängdes den första adventsstjärnan upp i Tyskland. Det tog cirka 50 år för traditionen att nå Sverige. Nuförtiden är de flesta adventsstjärnorna elektriskt upplysta.

Stjärnan symboliserar Betlehemsstjärnan, den stjärna som visade vägen för de österländska stjärntydarna (de tre vise männen) till det nyfödda barnet Jesus, i ett stalls krubba. I dag används stjärnorna för att sprida julstämning och längtan till julen.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Frithiof Dahlby och Lars Åke Lundberg: Nya kyrkokalendern, Verbum Förlag AB, 1983, ISBN 9152602974
  2. ^ ”Advent”. Svenska kyrkan. http://www.svenskakyrkan.se/643582. Läst 15 oktober 2014. 
  3. ^ ”Vi tänder ljus i advent…” (på sida 3). Västerbottens Mellanbygd. 16 december 2004. http://www.mellanbygden.nu/2004/vm_22.pdf. Läst 24 december 2009. [död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]