Agaveväxter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Agaveväxter
Yuccaelephante1.jpg
Jättepalmlilja (Yucca elephantipes)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Enhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
Ordning Sparrisordningen
Asparagales
Familj Agaveväxter
Agavaceae
Vetenskapligt namn
§ Agavaceae
Auktor Hutchinson
Typsläkte
Agave
Släkten
Hitta fler artiklar om växter med

Agaveväxter (Agavaceae) är en familj med många välkända växter som är hemmahörande i torra områden och öknar, exempelvis agavesläktet och palmliljesläktet (Yucca). Det finns mellan 550 och 600 arter indelade i drygt 20 släkten och de finns i tropiska, subtropiska och varma tempererade områden i hela världen.

Arterna kan vara suckulenta, men alla är det inte. Ofta växer bladen i en rosett vid marken och mitt i bladrosetten växer en träartad stjälk eller stam upp. Den kan vara mycket kort eller som ett träd. Bladen är oftast långa och spetsiga. Flera arter har stora, iögonfallande blommor.

Agaveväxternas släkten[redigera | redigera wikitext]

Klassificering[redigera | redigera wikitext]

Agaveväxternas taxonomi diskuteras för närvarande. Några släkten (till exempel Dracaena) flyttas ibland ut till en egen familj, dracenaväxter (Dracaenaceae), men nyare forskning visar att de kanske skulle ingå i familjen stickmyrtenväxter (Ruscaceae). Å andra sidan finns data från DNA-analyser som föreslår att agaveväxterna istället ska utökas med släkten som tidigare klassificerats i andra familjer. Några av dessa släkten är Chlorogalum, stjärnhyacintsläktet (Camassia) och hela familjen sandliljeväxter (Anthericaceae) som innehåller drygt 20 släkten. Enligt APG II kan agaveväxtfamiljen tillsammans med flera andra familjer antingen ingå i sparrisväxterna (Asparagaceae) eller behandlas som fristående familjer. När agaveväxterna behandlas som fristående bör släktena i familjerna sandliljeväxter (Anthericaceae), Anemarrhenaceae, Behniaceae och Herreriaceae ingå i agaveväxterna. På svenska Wikipedia behandlas agaveväxterna som en fristående familj för närvarande, och inkluderar de nyss nämnda familjerna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]