Ainay-le-Château

Ainay-le-Château
Kommun
Stadshuset i Ainay-le-Château
Stadshuset i Ainay-le-Château
Vapen
Land Frankrike Frankrike
Region Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Allier
Arrondissement Montluçon
Kanton Bourbon-l'Archambault
Koordinater 46°42′41″N 02°41′38″Ö / 46.71139°N 2.69389°Ö / 46.71139; 2.69389
Högsta punkt
 - höjdläge 252 m ö.h.
Lägsta punkt
 - höjdläge 148 m ö.h.
Yta 24,07 km²[1]
Folkmängd 984 ()[2]
Befolkningstäthet 41 invånare/km²
Postnummer 03360
INSEE 03003
Geonames 3038419
OSM-karta 116531
Kommunens läge i regionen Auvergne-Rhône-Alpes i Frankrike
Kommunens läge i regionen Auvergne-Rhône-Alpes i Frankrike
Kommunens läge i regionen Auvergne-Rhône-Alpes i Frankrike
Webbplats: http://www.ainay-le-chateau.fr
Detaljkarta över kommunen.

Ainay-le-Château är en kommun i departementet Allier i regionen Auvergne-Rhône-Alpes i de centrala delarna av Frankrike. Kommunen ligger i kantonen Bourbon-l'Archambault som ligger i arrondissementet Montluçon. År 2017 hade Ainay-le-Château 994 invånare. Angränsande kommuner är Charenton-du-Cher, Vernais, Bessais-le-Fromental, Isle-et-Bardais och Saint-Bonnet-Tronçais.

När man kommer norrifrån möts man av den stora medeltida stadsporten och anländer till kommunens kommersiella centrum med en bar, bageri, mataffär och bankkontor. Byn har ett gammalt medeltida gatunät med små gränder och torg. Vid en sluttning ligger kyrkan och nedanför den rinner en å.

Delar av filmen Michou d'Auber (2007), med Gérard Depardieu, är inspelade i byn. 1965 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin, André Lwoff, föddes i Ainay-le-Château.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ainay-le-Château ligger i det historiska feodalriket Bourbonnais och var ett av 27 kungliga slott och en viktig utpost. Av slottet kvarstår dock enbart ruiner. De äldre delarna av byn dateras från så tidigt som 1000-talet.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Byn ligger precis på gränsen till regionen norr om Auvergne-Rhône-Alpes, Centre-Val de Loire. Det är cirka 20 kilometer till närmaste större stad, Saint-Amand-Montrond som ligger i Centre-Val de Loire. Den är belägen på en kulle och landskapet runtomkring är kuperat och präglas av åkermark. Tre kilometer söderut börjar den stora ekskogen Forêt de Tronçais som planterades av Jean-Baptiste Colbert på 1600-talet.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Forêt de Tronçais som är en av Europas bäst bevarade ekskogar ligger i kommunen och i andra änden av skogen ligger Cérilly, en annan medeltida by. Genom kommunens placering mitt på franska landsbygden finns möjligheter till besök på ostfabriker och bondgårdar.

Befolkningsutveckling[redigera | redigera wikitext]

Antalet invånare i kommunen Ainay-le-Château


Referens: INSEE[3]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Répertoire géographique des communes, Institut national de l'information géographique et forestière, läst: 26 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  2. ^ Populations légales 2021, Institut National de la Statistique et des Études Économiques, 28 december 2023.[källa från Wikidata]
  3. ^ Chiffres clés - Évolution et structure de la population hämtat från the Wayback Machine (arkiverat 4 maj 2012).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]