Airwolf

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Airwolf
Originaltitel Airwolf
Genre Action
Skapad av Donald P. Bellisario
Medverkande Jan-Michael Vincent
Ernest Borgnine
Alex Cord
m.fl.
Musik Sylvester Levay
Antal avsnitt 79
Längd (per avsnitt) ca 45 minuter/episode
Antal säsonger 4
Land USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag Universal
Sändning
Originalkanal CBS (1984–1986)[1]
USA Network (1987–1987)[2]
Originalvisning 1984-1987
Externa länkar
IMDb

Airwolf är en amerikansk TV-serie från 1984 av Donald P. Bellisario. I rollerna syns bland andra Jan-Michael Vincent och Ernest Borgnine.

Airwolf skapades 1984 av Donald P. Bellisario som även ligger bakom Magnum och På heder och samvete (TV-serie).

Bellisario ville ha en helikopter som ingen någonsin skådat och tog därför hjälp av Andrew Probert (som även designat en del i Star Wars-filmerna). Airwolf var en kraftigt modifierad Bell 222A med större nospanel, vapen (rekvisitor), bredare flygkropp och simulerade jetmotorer på kroppens undersida, vid stjärtpartiet. Av säkerhetsskäl och då det modifelade exemplaret var en prototyp, fick helikoptern aldrig flyga över bebodda platser med rekvisitan monterad.

Om Airwolf[redigera | redigera wikitext]

I första avsnittet som är ett dubbelavsnitt på nästan 2 timmar får vi följa The Firm ( Firman) som utvecklar ett vapen åt CIA i kampen mot terrorismen. Airwolf som är den enda i sitt slag, är byggd av det galna geniet Charles Henry Moffet. Efter första uppvisningen stal han Airwolf och flög till Libyen för att sedan använda den för att styra landet. Archangel spelad av Alex Cord har lett byggandet av helikoptern kontaktar Stringfellow Hawke (Jan Michael Vincent) som var en av testpiloterna för Airwolf. Han får i uppdrag av firman att stjäla tillbaka helikoptern igen, i gengäld vill han att de ska söka efter hans bror St John som fortfarande saknas efter Vietnamkrigets slut. Till sin hjälp tar han sin vän Dominic Santini (Ernest Borgnine) för att stjäla tillbaka helikoptern. Men istället för att lämna den åt firman behåller han den själv tills firman hittat hans förlorade bror. Airwolf hålls gömd i Monument Valley som ligger mellan Arizona och Las Vegas närmare bestämt heter berget Merrick Bute (Ofta kallad " The Lair" i serien). Hawke använder Airwolf i uppdrag som firman gett honom för landets säkerhet till de hittat hans bror. Om de finner hans bror har han lovat att lämna tillbaka Airwolf.

Airwolf var en av de största och dyraste tv-serierna under 1980-talet. Varje avsnitt kostade närmare 4 miljoner dollar att producera och har även slagit Guinness-rekord i filmsprängningar (denna rekordsprängning kan man se i sista avsnittet av säsong 1 " To Snare A Wolf"

Totalt gjordes det fyra säsonger av Airwolf, Bellisario producerade 1-3. Under säsong 4 såldes serien till ett kanadensiskt filmbolag och kvalitén på serien drogs ner avsevärt. Helikoptern togs bort och såldes till ett tyskt charterbolag och havererade 1992 under ett åskväder och dödade 3 människor. Under alla flygscener använde de istället gammalt filmmaterial för att slutföra serien. Även alla gamla rollfigurer ersattes, bl.a. så fick St John (Barry Van Dyke) överta flygandet av Airwolf. Annat som också gjorde att säsong 4 blev sämre än tidigare säsonger var att de hade mycket låg budget och inte kunde använda sig av lika mycket specialeffekter med mera som i tidigare säsonger.

Lite snabbfakta[redigera | redigera wikitext]

  • Musiken i Airwolf är komponerad av Sylvester Levay ( Hotshot, Cobra)
  • Airwolfs "skrikande ljud" kommer från en inspelning av en elefant.
  • För att det skulle se ut som att helikoptern flög i överljudsfart fördubblades hastigheten på filmerna.
  • Det fanns en detaljrik RC-modell av airwolf som användes när det var för riskabelt att flyga med en riktig helikopter.
  • Airwolf spelades in i Mono.
  • Under en del flyguppvisningar under 1980-talet hade de den modifierade Bell 222:an utställd så att allmänheten kunde få se den med egna ögon.
  • När de filmade inuti Airwolf användes en studiomodul som hade skalet av en Bell 222, som innehöll alla instrumentpaneler. Denna gick förlorad under en brand i Universals lokaler för ett par år sen.
  • Inför öppnandet av Helicopter Headquarters museum i Pigeon Forge, Tennessee augusti 2006 byggdes det en kopia av Airwolf med komponenter av helikoptern som användes i serien. Museet blev ett misslyckande och kopian av Airwolf såldes på Ebay. Helikoptern kan beskådas på Tennessee Museum of Aviation, Sevierville, Tennessee.

På TV och DVD[redigera | redigera wikitext]

På TV[redigera | redigera wikitext]

Airwolf visades på TV 3 under tidigt 90-tal och visades under 2008 i repris på Kanal 5.

På DVD[redigera | redigera wikitext]

Nedan visas utgivningsplanen för Airwolf på DVD. Observera att utgivningsplanen endast är preliminär och kan när som helst ändras från filmbolagets sida. Efter säsong 1 gick rättigheterna till DVD-utgivning i Sverige över till Pan Vision.

DVD Namn Region 1 Region 2 Region 2, svensk utgåva
Airwolf Säsong 1 24 maj 2005 3 april 2006 11 mars 2009
Airwolf Säsong 2 26 december 2006 12 mars 2007 24 november 2010 (Del 1)
26 januari 2011 (Del 2)
Airwolf Säsong 3 22 maj 2007 13 augusti 2007
Airwolf Säsong 4

Skådespelare i säsong 1-3[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare i säsong 4[redigera | redigera wikitext]