Akantusväxter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Akantusväxter
Acanthus hungaricus2.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPlisterordningen
Lamiales
FamiljAkantusväxter
Acanthaceae
Vetenskapligt namn
§ Acanthaceae
AuktorJuss.
Släkten
Hitta fler artiklar om växter med

Akantusväxter[1] (Acanthaceae) är en växtfamilj som består av ungefär 2 500 arter i nästan 250 släkten.[2] De flesta akantusväxterna är örter, buskar eller klätterväxter. En art som förekommer som trädgårdsväxt i Sverige är mjukakantus (Acanthus mollis) även kallad Björnkloört. Andra arter är vanliga som krukväxter, till exempel arter i åderbladssläktet (Fittonia) och arter i jakobiniasläktet (Justicia).

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Några få arter är hemmahörande i tempererade områden men det stora flertalet är tropiska växter. De viktigaste utbredningsområdena är Indien, Malaysia, Afrika, Brasilien och Centralamerika. Akantusväxter finns i många olika växtmiljöer såsom skogar, våtmarker, stäpper, havsnära områden, träsk och mangroveskogar.[2]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Bladen är enkla och motsatta och är oftast helbräddade. Blommorna är zygomorfa eller nästan aktinomorfa och sitter samlade i blomställningar. Blommorna omges delvis av ett färgat stödblad, vilket är karaktäristiskt för denna växtfamilj. Frukten är en kapsel. Hos de flesta arterna sitter fröna fästade vid en liten stjälk i kapseln.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Släktet Avicennia ingår i akantusväxterna enligt Angiosperm Phylogeny Group. Släktet har i äldre system antingen utgjort en egen familj, Avicenniaceae, eller ingått i verbenaväxterna (Verbenaceae).

Familjen delas in i sju underfamiljer:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Plant index - A, Svensk Kulturväxtdatabas
  2. ^ [a b] Acanthaceae (tyska), Spektrum der Wissenschaft, läst 2021-11-23.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]