Akantusväxter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Akantusväxter
Akantus (Acanthus hungaricus)
Akantus (Acanthus hungaricus)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Plisterordningen
Lamiales
Familj Akantusväxter
Acanthaceae
Vetenskapligt namn
§ Acanthaceae
Auktor Juss.
Släkten
Se även lista över akantusväxternas släkten
Hitta fler artiklar om växter med

Akantusväxter (Acanthaceae) är en växtfamilj som består av ungefär 2 500 arter i nästan 250 släkten. De flesta akantusväxterna är örter, buskar eller klätterväxter. En art som förekommer som trädgårdsväxt i Sverige är mjukakantus (Acanthus mollis) även kallad Björnkloört. Andra arter är vanliga som krukväxter, till exempel arter i åderbladssläktet (Fittonia) och arter i jakobiniasläktet (Justicia).

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Några få arter är hemmahörande i tempererade områden men det stora flertalet är tropiska växter. De viktigaste utbredningsområdena är Indien, Malaysia, Afrika, Brasilien och Centralamerika. Akantusväxter finns i många olika växtmiljöer såsom skogar, våtmarker, havsnära områden, träsk och mangroveskogar.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Bladen är enkla och motsatta och är oftast helbräddade. Blommorna är zygomorfa eller nästan aktinomorfa och sitter samlade i blomställningar. Blommorna omges delvis av ett färgat stödblad, vilket är karaktäristiskt för denna växtfamilj. Frukten är en kapsel. Hos de flesta arterna sitter fröna fästade vid en liten stjälk i kapseln.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Släktet Avicennia ingår i akantusväxterna enligt Angiosperm Phylogeny Group. Släktet har i äldre system antingen utgjort en egen familj, Avicenniaceae, eller ingått i verbenaväxterna (Verbenaceae).

Familjen delas in i sju underfamiljer: