Akantusväxter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Akantusväxter
Acanthus hungaricus2.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Plisterordningen
Lamiales
Familj Akantusväxter
Acanthaceae
Vetenskapligt namn
§ Acanthaceae
Auktor Juss.
Släkten
Se även lista över akantusväxternas släkten
Hitta fler artiklar om växter med

Akantusväxter (Acanthaceae) är en växtfamilj som består av ungefär 2 500 arter i nästan 250 släkten. De flesta akantusväxterna är örter, buskar eller klätterväxter. En art som förekommer som trädgårdsväxt i Sverige är mjukakantus (Acanthus mollis) även kallad Björnkloört. Andra arter är vanliga som krukväxter, till exempel arter i åderbladssläktet (Fittonia) och arter i jakobiniasläktet (Justicia).

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Några få arter är hemmahörande i tempererade områden men det stora flertalet är tropiska växter. De viktigaste utbredningsområdena är Indien, Malaysia, Afrika, Brasilien och Centralamerika. Akantusväxter finns i många olika växtmiljöer såsom skogar, våtmarker, havsnära områden, träsk och mangroveskogar.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Bladen är enkla och motsatta och är oftast helbräddade. Blommorna är zygomorfa eller nästan aktinomorfa och sitter samlade i blomställningar. Blommorna omges delvis av ett färgat stödblad, vilket är karaktäristiskt för denna växtfamilj. Frukten är en kapsel. Hos de flesta arterna sitter fröna fästade vid en liten stjälk i kapseln.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Släktet Avicennia ingår i akantusväxterna enligt Angiosperm Phylogeny Group. Släktet har i äldre system antingen utgjort en egen familj, Avicenniaceae, eller ingått i verbenaväxterna (Verbenaceae).

Familjen delas in i sju underfamiljer: