Al fresco

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Europa och tjuren, fresk i Pompeji
Skolan i Aten (Scuola di Atene)
Fresk (1509–1511) av Rafael.
Yttersta domen, från 1534–1541, i Sixtinska kapellet i Vatikanen, fresk av Michelangelo.
Fresk av Hilding Linnqvist i Sofia kyrka i Stockholm

Målning al fresco, freskomålning, fresk, är en muralmålning på våt puts.

Termen kommer av italienskans affresco, vilket betyder "på färsk [mur]". Med freskoteknik används pulvriserat färgpigment blandat med vatten, som målas direkt på fuktig, nylagd kalkputs. Först läggs ett grovputslager att torka, och därefter ett lager med finare kalkputs, vilket är den egentliga grunden för målningen. Finputslagret läggs på ett litet område i taget, så mycket som beräknas kunna målas innan putsen torkat, eftersom målningen inte kan ändras efter det att putsen torkat.

Freskoteknik står i motsats till al secco-teknik för vägg- och takmålningar, vid vilken färg appliceras på torr puts. Al secco-målningar är inte lika hållbara som freskomålningar, eftersom färgpigmenten inte förmår tränga in i den torra kalkputsen. Hållbarheten förutsätter dock att använda färger är kalkäkta, det vill säga inte förändras av kalken.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Freskomålning förekom i den egeiska kulturen och senare i etruskisk konst och antikens Grekland och romerska riket, där väggmålningarna i Pompeji utgör exempel. Den tillämpades under tidig romansk tid, i till exempel danskt kyrkomåleri och i Italien med Giotto di Bondone och andra från slutet av 1200-talet.

Från och med 1400-talet blev freskotekniken den mest använda för muralmålning i Europa men har i Sverige förekommit sparsamt fram till 1900-talet.[1]

Under 1900-talet togs al fresco-tekniken upp i Sverige av bland andra Hilding Linnqvist och Sven Erixson.

Stucco lustro[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Stucco lustro

Stucco lustro är en variant av freskoteknik. Färgpigmenten blandas med släckt kalk och tvättvål för siden. Målningens yta poleras också för att bli glansig.

Freskomålare i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bra böckers lexikon, 1973

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]