Albin Ballad

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Albin Ballad
Totallängd9,14 m
Vattenlinjeslängd6,90 m
Bredd2,96 m
Djup1,55 m
RiggMasthead
Deplacement3,3-3,8 ton
KöltypFenköl
Kölvikt1550 kg
KölmaterialBly
MotorVolvo Penta (Md6a, Md6b, Md7a, Md7b)
KonstruktörRolf Magnusson
Tillverkningsår1971-1981
Antal byggdaca 1500
LYS-tal1,087
Segelyta
Storsegel16
Genua32
Spinnaker70

Albin Ballad är en havskryssare på 30 fot tillverkad av Albin Marin 1971–1981.

Albin Ballad är konstruerad av Rolf Magnusson. Ursprunget till Ballad är Joker S30, också konstruerad av Magnusson. Balladen är en vidareutveckling av Joker, anpassad för familjesegling. Båttypen har byggts i ca 1500 exemplar vilket placerar den bland de 10 mest byggda segelbåtarna i Sverige.

Balladen anses vara en trevlig familjebåt som även bär karaktären av en kappseglingsbåt, men har även möjlighet till längre seglatser tack vare sin längd och konstruktion. Ballad spelar en stor roll i boken Drömresan av Herbert Jivegård, där författaren berättar om hur han i en Ballad seglade jorden runt.

Båten är tålig för frisk vind, och tar havssjö mycket väl. Den är styv tack vare den förhållandevis tunga blykölen, och behöver inte revas förrän vid ganska höga vindstyrkor.

Inredning[redigera | redigera wikitext]

Balladens inredning är typisk för en 30-fotare från 70-talet. Längst fram finns en förpik som rymmer 2 sovplatser. Mellan förpiken och salongen finns ett utrymme med toalett på styrbords sida och garderob på babords sida. Salongen har två kojplatser/soffor, ett löstagbart matbord samt en navigationsplats. Pentry med spis och handfat. Många Ballader har gasolspis med ugn. Bakom navigationsbordet finns en stickkoj.

Se även[redigera | redigera wikitext]