Alcina

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Alcina (HWV 34) är en opera seria i tre akter med musik av Georg Friedrich Händel. Librettoförfattaren är okänd, men temat är, liksom i dessa Händeloperorna Orlando och Ariodante, från Ludovico Ariostos Orlando furioso, en episk dikt skriven vid tiden för Karl den stores krig mot morerna.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Alcina skrevs för Händels första säsong vid Covent Garden Theatre i London. Liksom i Ariodante finns här dansscener komponerade för Marie Sallé. Den hade premiär i London den 16 april 1735. Liksom tonsättarens övriga verk i opera seria-genren föll den i glömska och efter en nypremiär i Brunswick 1738, spelades den igen inte förrän i Leipzig 1928.

Den australiska sopranen Joan Sutherland sjöng rollen i en uppsättning av Franco Zeffirelli i vilken hon gjorde sin debut på La Fenice i Venedig i februari 1960 och på operan i Dallas i november samma år.

Den svenska premiären ägde rum på Kungliga Operan i Stockholm den 14 april 1959.[1] Den sattes upp på Göteborgsoperan med premiär den 5 februari 2011.[2]

Roller[redigera | redigera wikitext]

Roll Röstläge Rollbesättning vid premiären 16 april 1735
(Dirigent: Händel)[3]
Alcina, a sorceress sopran Anna Maria Strada del Po
Morgana, her sister sopran Cecilia Young
Oberto, a boy searching for his father gossopran William Savage
Ruggiero, a knight mezzo-sopran kastrat Giovanni Carestini
Bradamante, in love with him mezzo-sopran Maria Caterina Negri
Orontë, lover of Morgana tenor John Beard
Melisso, former tutor of Ruggiero bas Gustavus Waltz

Handling[redigera | redigera wikitext]

Alcina, den sköna trollkvinnan, har bannlyst Ruggiero från sitt rike. Bradamante, som han verkar ha glömt i Alcinas armar, räddar honom genom sin uppriktiga kärlek och Alcinas trollmakt går under.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sällström, Åke (1977). Opera på Stockholmsoperan. Stockholm: Norstedt. sid. 167. Libris 7152595. ISBN 91-1-773051-1 
  2. ^ GöteborgsOperan
  3. ^ Information från AmadeusOnline.net

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]