Franco Zeffirelli

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Franco Zeffirelli 2008.

Franco Zeffirelli, ursprungligen Gianfranco Corsi, född 12 februari 1923 i Florens i Toscana, är en italiensk regissör, främst känd för sin filmproduktion. Han har även arbetat med opera, teater och television. Han är kanske mest känd för sin filmatisering av Romeo och Julia och miniserien Jesus från Nasaret. 1994–2001 satt Zeffirelli i den italienska senaten för Silvio Berlusconis parti Forza Italia.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Zeffirelli växte upp i Florens. Efter att ha stridit i andra världskriget studerade han konst och arkitektur vid Florens universitet och arbetade med regissörer som Vittorio De Sica, Roberto Rossellini och Luchino Visconti. Under 1960-talet gjorde han sig känd för sina uppsättningar av pjäser i London och New York, och snart överförde han sina idéer till bioduken.

Zeffirelli har också varit en framträdande operaregissör sedan 1950-talet, i bland annat Italien och USA. Här kan nämnas hans uppsättning av ToscaRoyal Opera House i London med Maria Callas och Tito Gobbi och flertalet uppsättningar på Metropolitan i New York, såsom La Bohème och Turandot.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]