Franco Zeffirelli

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Franco Zeffirelli 2008.

Franco Zeffirelli, ursprungligen Gianfranco Corsi, född 12 februari 1923 i Florens i Toscana, är en italiensk regissör, främst känd för sin filmproduktion. Han har även arbetat med opera, teater och television. Han är kanske mest känd för sin filmatisering av Romeo och Julia och TV-miniserien Jesus från Nasaret. 1994–2001 satt Zeffirelli i den italienska senaten för Silvio Berlusconis parti Forza Italia.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Zeffirelli växte upp i Florens. Efter att ha stridit i andra världskriget studerade han konst och arkitektur vid Florens universitet och arbetade med regissörer som Vittorio De Sica, Roberto Rossellini och Luchino Visconti. Under 1960-talet gjorde han sig känd för sina uppsättningar av pjäser i London och New York, och snart överförde han sina idéer till bioduken.

Zeffirelli har också varit en framträdande operaregissör sedan 1950-talet, i bland annat Italien och USA. Här kan nämnas hans uppsättning av ToscaRoyal Opera House i London med Maria Callas och Tito Gobbi och flertalet uppsättningar på Metropolitan i New York, såsom La Bohème och Turandot.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]