Hoppa till innehållet

Aleksandr Mozjajskij

Från Wikipedia
Aleksandr Mozjajskij
Född9 mars 1825 (g.s.)
Kotka
Död20 mars 1890 (g.s.) (65 år)
Sankt Petersburg
Begravdortodoxa Smolenskkyrkogården
Medborgare iKejsardömet Ryssland
Utbildad vidRyska sjökadettkåren
SysselsättningFlygingenjör, officer[1], rymdfartsingenjör[1]
BarnАлександр Александрович Можайский (f. 1863)
FöräldrarFyodor Mozhaysky
Utmärkelser
Sankt Stanislausorden, andra klassen
Sankt Vladimirs orden, fjärde klassen
Redigera Wikidata

Aleksandr Fjodorovitj Mozjajskij (ryska Александр Фёдорович Можайский), född 1825, död 1890, var en rysk marinofficer (amiral).

Asteroiden 2850 Mozhaiskij är uppkallad efter honom.[2]

Mozjajskij bedrev försök med modellflygplan som drogs fram och upp av framrusande hästar. Resultaten från försöken ledde till konstruktion och byggande av ett flygplan i fullskala. Efter att han visat ritningar fick han patent på farkosten 1881.

Flygplanet hade en spännvidd på 23 meter med en vikt på 800 kilo. Maskinen drevs av en ångmaskin som fördelade kraften till tre fyrbladiga propellrar. Första flygningen genomfördes 1883 med I.N. Golubev som pilot. Man startade i en utförsbacke där man byggt upp en lutande ramp för att minska motståndet mot marken. Flygplanet kom upp i luften men klarade inte av att hålla sig i där utan den återvände ganska snart till marken. Under Stalintiden gjorde man i Sovjet anspråk på att detta var världens första motordrivna flygning, men västvärlden betecknade flygningen som ett längre lufthopp liknande den flygning du Temple genomförde 1874.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Tjeckiska nationalbibliotekets databas, läst: 16 december 2022.[källa från Wikidata]
  2. ^ ”Minor Planet Center 2850 Mozhaiskij” (på engelska). Minor Planet Center. https://www.minorplanetcenter.net/db_search/show_object?object_id=2850. Läst 19 november 2023.