Alexander Lukas

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alexander Lukas
Första film TV-serien DuckTales (1987)
Första serie Wintertime Wager (1948)
Sv. seriepremiär Kalle Anka & C:o nr 7/1949
Skapad av Carl Barks
Röstskådespelare Rob Paulsen
Svensk dubbning ?
Portal.svg Disney-portalen

Alexander Lukas (orig. Gladstone Gander) är en tecknad Disneyfigur skapad av Carl Barks. Han är Kalle Ankas kusin och rival i den ständiga kampen om Kajsa Ankas uppmärksamhet. Alexander har osvikligt god tur och besegrar nästan alltid Kalle Anka. Man kan säga att hans tur alltid besegrar oddsen så i nått enstaka fall har hans tur vänts mot honom.

Karaktärshistoria[redigera | redigera wikitext]

Alexander Lukas nämndes för första gången i historien Skryter bäst som skryter sist (Wintertime Wager) 1948, ritad av Carl Barks. I de första historierna hade han inte så mycket tur men den växte långsamt under de kommande fem åren då han deltog i 24 serier av Carl Barks.

Första gången någon annan än Carl Barks ritade serier med honom var 1951, när han var med i Presenter till alla (Presents For All) av Del Connell och Bob Moore.

Personlighet[redigera | redigera wikitext]

Alexander Lukas är extremt lat och förlitar sig enbart på sin legendariska tur för att nå framgång. Han har bara arbetat en enda gång i sitt liv, 1951, då han tvingades till det och skämdes så över vad han hade gjort att han gömde sin lön (ett enda mynt) i ett kassaskåp för att vara säker på att ingen fick reda på det.[1]

Den vanligaste historieutvecklingen är att Kalle får nys om ett lotteri/gömd skatt eller liknande och att Alexander - ledd av sin tur - följer efter Kalle och kammar hem vinsten.

Han är ofta stiligt klädd med hatt och käpp.

Levnadsteckning[redigera | redigera wikitext]

Trots att Alexander Lukas är släkt med Kalle Anka är han egentligen en korsning gås-anka.[2] Hans efternamn, Gander, betyder gåshanne. Från början var han son till Luke the Goose och Doris Anka. Han skulle sedan, enligt Carl Barks personliga anteckningar, blivit adopterad av Gåsfrid Lukas. Barks ändrade sig senare så att Gåsfrid Lukas blev Alexander Lukas riktiga far. Även enligt Kalle Ankas släktträd (tecknat av Don Rosa) är det Gåsfrid Lukas och Doris Anka som är hans föräldrar, och han är kusin till Kalle Anka.

Parodier[redigera | redigera wikitext]

I spelet World of Warcraft, i staden Undercity, finns det en NPC kallad Allesandro Luco vilket refererar till denna Disney-karaktär.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carl Barks. Gladstone's Terrible Secret, WDC 140, 1951
  2. ^ Gladstone Gander I.N.D.U.C.K.S