Algol (programspråk)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Algol.

ALGOL är ett programspråk ursprungligen utvecklat 1958. Namnet är en förkortning av Algorithmic Language.

Algol konstruerades av en kommitté av europeiska och amerikanska forskare, delvis som en reaktion på det strax tidigare utvecklade språket Fortran. Det innehöll ett antal då revolutionerande idéer och har starkt influerat de flesta efterföljande programspråken. Det var det första språket som beskrevs av en formell syntax och introducerade många av de numera vedertagna kontrollstrukturerna som if-then-else och while-do. Dock fick Algol aldrig någon större spridning jämfört med de samtida Fortran och COBOL, bland annat för att de båda första Algol-versionerna inte innehöll någon standardiserad definition av hur inmatning och utmatning av data skulle ske, det delegerades till konkreta implementeringar.

Framträdande personer inom kommittén var amerikanen John Backus och dansken Peter Naur som också har gett namn åt Backus-Naur-form, den formalism som beskriver syntaxen i Algol, och många senare språk.

Den första officiella versionen av språket var Algol 58 och senare kom Algol 60 och Algol 68. Niklaus Wirth utvecklade också en egen version Algol W som var föregångaren till Pascal. De officiella versionerna är namngivna efter det år de publicerades. Algol 68 skiljer sig i många avseenden radikalt från de övriga varianterna av Algol. Det beskrevs av en komplex två-nivås grammatik skapad av Adriaan van Wijngaarden som bland annat medgav att i stor utsträckning även beskriva språkets semantik, förutom dess syntax. Algol 68 innehöll också nya datatyper som referenser och sammansatta strukturer jämförbara med COBOL:s.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Informal introduction to Algol 68, C. H. Lindsey, S.G. van der Meulen, North-Holland publishing company, Amsterdam 1973. (ISBN 0-7204-2048-2).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]