Alix av Champagne

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alix av Champagne.

Alix av Champagne (även kallad Adèle) född 1140, död 4 juni 1206, var en fransk drottning, tredje fru till kung Ludvig VII. Hon var Frankrikes regent 1190–1292.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till Theobald II av Champagne och Matilda av Carinthia och blev gift med kungen 1160, fem veckor efter hans andra frus död vid förlossningen av en dotter. Alix var politiskt aktiv med sina bröder, Henrik I av Champagne, Theobald V av Blois, och Guillaume aux Blanches Mains, ärkebiskop av Reims.

Hon blev änka 1180. Hon försökte då utan framgång bli förmynddarregent för sin femtonårige son, som dock lyckades få sig myndigförklarad.[1] Hon och hennes bröder gick i allians med Burgund och Flandern och framtvingade en konflikt riktad mot Isabella av Hainaut 1181.

Hon var Frankrikes regent under sonens, Filip II August av Frankrike, frånvaro 1190–1192. Hon regerade tillsammans med ärkebiskopen av Reims och var möjligen den första kvinnan som rent formellt sett kallats regent i ett franskt regeringsdokument.[1]

Under sina sista år grundade hon flera kloster.

Barn[redigera | redigera wikitext]

  1. Filip II August av Frankrike
  2. Agnes av Frankrike

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Janse, Sharon L. : The Monstrous Regiment of Women
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Adela of Champagne, 22 oktober 2008.
Alix av Champagne
Född: ca.  1140 Död: 4 juni 1206
Fransk kunglighet
Företräddes av
Constance
 Drottning av Frankrike
1164 – 1180
Efterträddes av
Isabella