Alkibiades

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Michele de Napoli (1808–1892): Morte di Alcibiade (cirka 1839).

Alkibiades (grekiska: Ἀλκιβιάδης Κλεινίου Σκαμβωνίδης), född cirka 450 f.Kr., död 404 f.Kr. (mördad), var en grekisk politiker och militär.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Alkibiades är en av den atenska historiens största personligheter. Han var en genialisk politiker och en stor härförare och han hade personlig tjuskraft, men han var också stolt, ärelysten och hänsynslös och i avsaknad av en moral, som skulle ha kunnat göra honom till en verkligt stor man.

Efter att Alkibiades under ett fälttåg mot Sicilien, i Aten åtalats för missaktning för religionen och därför dömts till döden, begav han sig med hämnd i tankarna till ärkefienden Sparta, som tog emot honom med öppna armar. Med genial skicklighet ledde han spartanerna i ett fälttåg mot Aten, som besegrades. Han medverkade också till ett förbund mellan Sparta och en persisk satrap – ståthållare.

Han drog emellertid på sig den spartanske kungens fiendskap och flydde till Persien och lyckades efter diverse intriger återvända till Aten, där han utsågs till amiral över den atenska flottan. I den positionen besegrade han den spartanska flottan vid två sjöslag 411 f.Kr. vid Abydos och 410 f.Kr. vid Kyzikos, varefter han utsågs till oinskränkt fältherre över de atenska krigsstyrkorna. Efter en förlust avsattes Alkibiades och han gick då i landsflykt till Persien, där han med spartansk hjälp mördades.

Som litterär gestalt figurerar Alkibiades i flera av Platons dialoger.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]