Biblioteca de Catalunya

Från Wikipedia
Biblioteca de Catalunya
Del av Biblioteca de Catalunya.
Typregional myndighet
HuvudkontorKatalonien Carrer de l'Hospital 56, 08001 Barcelona, Katalonien (Spanien)
Branschnationalbibliotek (i Katalonien, sedan 1981)
Tjänsterreferensbibliotek
Historia
Grundat1907
GrundareInstitut d'Estudis Catalans
Ekonomi
Omsättning€ 7 256 630 (2017)
Struktur
HuvudmanGeneralitat de Catalunya
Yta8 820 m²
Övrigt
WebbplatsBiblioteca de Catalunya
Den första placeringen av Biblioteca de Catalunya var i dagens Palau de la Generalitat de Catalunya, då känd som Palau de la Diputació.

Biblioteca de Catalunya (BC) är den spanska autonoma regionen Kataloniens nationalbibliotek. Man har som främsta uppgift att bevara den katalanska bokutgivningen genom förvärv av utgåvor tryckta i regionen. Biblioteket skapades 1907, och sedan 1981 har det status av nationalbibliotek inom Katalonien.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Biblioteket skapades 1907,[1] då som biblioteket hos kulturorganisationen Institut d'Estudis Catalans. Det öppnades för allmänheten 1914 och var då beläget i Palau de la Generalitat, vid tiden säte för regionstyret inom Katalanska samväldet.

1931 (alternativt 1939[2]) flyttades biblioteket till de kommunägda byggnader som tidigare härbärgerade Hospital de la Santa Creu de Barcelona.

1981 upphöjdes Biblioteca de Catalunya till nationalbibliotek, genom beslut i det då återupprättade katalanska regionparlamentet.[3] Drygt 98 procent av biblioteksbudgeten härrör från bidragsmedel från det regionala kulturdepartementet, medan resten kommer från försäljning av skrifter, kopieringsavgifter och skatter. 2017 års budget var på drygt 7,2 miljoner euro.[4]

Numera (2010-talet) sträcker sig biblioteksytan över 8 820 kvadratmeter, med cirka 3 miljoner tryckta skrifter av olika slag (inklusive nästan 20 000 handskrifter/manuskript och 500 000 brev[2]). Förutom centralbiblioteket finns man även på två filialer – en i Barcelona och en i L'Hospitalet de Llobregat. De öppna samlingarna motsvarar 1 500 hyllmeter och 20 000 volymer, medan de sammanlagda samlingarna totalt täcker 49 000 hyllmeter.

Spanien är ett land med flera nationalbibliotek, delvis orsakat av de olika regionernas självstyre och särskilda språk. Spaniens centrala nationalbibliotek finns i Madrid.

Arkiv och Cantic[redigera | redigera wikitext]

Bland de arkiverade dokumenten i Biblioteca de Catalunya finns ett antal medeltida verk, inklusive Homilies d'Organyà (från 1200-talet) och Ramon Llulls Llibre de l'orde de cavalleria ('Boken över Ridderlighetens orden'). Dessutom finns där viktiga verk från senare århundraden som Oda a la Pàtria ('Ode till fosterlandet') av Bonaventura C. Aribau (1833) och L'Atlàntida av Jacint Verdaguer.[2]

Biblioteca de Catalunya samordnar, tillsammans med de olika universiteten i Katalonien, auktoritetsdatabasen Cantic. Dess syfte är att förenkla åtkomsten till biblioteksdata och främja samordningen mellan olika bibliotekskataloger, liksom att underlätta forskning och insamling av bibliografiska data.[5] Bland annat samarbetar man i nätverket kring VIAF, dit man fram till april 2018 levererat drygt 185 000 autoritetsposter och knappt 3,5 miljoner bibliografiska uppgifter.[1]

Bibliotekschef[redigera | redigera wikitext]

Chef (förste bibliotekarie) för Biblioteca de Catalunya genom åren har varit följande:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från katalanskspråkiga Wikipedia, 28 januari 2018.

Noter[redigera | redigera wikitext]