Alla mot en

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alla mot en
GenreFrågesport
ProgramledareRickard Sjöberg
Längd (per avsnitt)60 min (2004)
30 min (2005)
Antal säsonger2
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Sändning
OriginalkanalTV4
Originalvisning2004-2005

Alla mot en (engelska: 1 vs. 100) var ett svenskt underhållnings-/frågesportprogram utvecklat av TV-företaget Endemol. TV-programmet i Sverige gick under namnet Bingolottos och Sverigelottens Alla mot en. Första säsongen sändes på lördagar 19:00 medan andra säsongen sändes fredag och lördagar 19:30.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Formatet sändes första gången i Nederländerna under namnet Eén tegen 100, och TV-formatet har sedan dess spritt sig världen runt och sänds nu i flera länder. I Sverige var programmet ett samarbete med Folkspel. För att kunna få en plats i läktaren första säsongen behövde man en bingolott. Dessutom vann delar av personerna på läktaren kontanter eller presentkort i utlottningar. Tittarna med en bingolott kunde också ringa in under programmet och vinna priser. Första säsongen delades utmanarens pengar ut till slumpmässig person på läktaren om utmanaren inte lyckades slå ut alla hundra på läktaren. Dessutom delades utmanarnas vinstsummor ut som en extrasumma på Bingolotto. Andra säsongen ersattes bingolotten av Sverigelotten, och utmanarnas prissummor delades inte ut längre.

Programmet gick ut på att en tävlande skulle slå ut 100 personer på läktaren i en frågesport och ju mer rätt man svarade desto mer pengar tjänade man. Men svarade man fel så förlorade man alla sina pengar. Under hela spelets gång var det totala värdet av alla kvarvarande motståndare 250 000 kronor; om 64 personer var kvar på läktaren och 6 av dessa svarade fel på en fråga, så tjänade den tävlande 6 * 250000 / 64 = 23438 kronor på den frågan. Den tävlande hade tre gånger möjlighet att köpa sig fri och hoppa över en fråga; första gången blev man av med 25%, andra gången 50% och tredje gången 75% av det belopp man hade. Dessutom fick man inga pengar för motståndare som eliminerats på en fråga man köpt sig fri på. Det var dock inte möjligt att köpa sig fri på första frågan. Man hade också möjlighet att en gång dubblera vinstvärdet på frågan. I Sverige kunde en fråga ge högst 500 000 kronor, om den tävlande dubblerade värdet på en viss fråga samtidigt som de kvarvarande motståndarna eliminerades på den frågan.

Den tävlande fick först veta kategorin och därefter valde den tävlande en lätt eller svår fråga. Den tävlande hade obegränsat med betänketid medan läktaren bara hade 6 sekunder.

I Sverige ledde Rickard Sjöberg programmet.

Spelen[redigera | redigera wikitext]

Alla mot en har också släpps som tre olika spel i Sverige. Pan Vision släppte DVD-spelet Alla mot en som DVD-spel den 3 oktober 2005. I DVD-spelet ingår sekvenser från studion där Rickard Sjöberg var programledare. Ett sällskapsspel och ett datorspel har också släppts.[1][2][3]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.worldofboardgames.com/boardgame-info.php?boardgameID=416&page=2
  2. ^ http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=105916
  3. ^ http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=63134