Vem vill bli miljonär?

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vem vill bli miljonär?
Originaltitel Who Wants to Be a Millionaire?
Genre Frågesport
Programledare Bengt Magnusson
Längd (per avsnitt) 30-60 minuter
Land Sverige Sverige
Språk Svenska
Sändning
Originalkanal TV4
Originalvisning 2000-2003
Status Avslutad
Kronologi
Uppföljare Postkodmiljonären
Officiell webbplats
Karta som visar vilka länder (lilafärgade) som har en variant på programmet.

Vem vill bli miljonär? var den svenska versionen av TV-programmet Who Wants to Be a Millionaire? som startades i Storbritannien 1998 och som exporterats till ett hundratal länder, däribland Sverige. Formatet ägs och utvecklas av det brittiska företaget Celador.

Den svenska versionen sändes i TV4 mellan 2000 och 2003. Högsta vinsten var i början 10 miljoner kronor, men sänktes senare till 3 miljoner.

Under första året sågs programmet inledningsvis av rekordmånga tittare, med toppnoteringar på närmare 3 miljoner. Under samma tid försökte Lotteriinspektionen stoppa programmet, eftersom man ansåg att tävlingen var ett lotteri. Länsrätten i Södermanland slog dock fast motsatsen - och programmet fortsatte att sändas med publik framgång.[1]

Sedan 2005 sänder TV4 programmet som Postkodmiljonären, som också innehåller en dragning från Svenska Postkodlotteriet. I Postkodmiljonären sänktes den maximala vinstsumman till 1 miljon kronor.

Uppläggning, tävlingsregler och studiodekor är i stort sett identiska i samtliga länder. Enskilda tävlande får svara på frågor med flervalsalternativ. Om 15 frågor besvaras rätt, har den tävlande i Sverige vunnit den högsta möjliga vinstsumman. De första säsongerna var den högsta vinsten tio miljoner, men ändrades sedan till tre miljoner. Ingen i Sverige lyckades svara rätt på samtliga frågor och därmed vinna högsta vinsten.

Om den tävlande tvekar, kan han/hon ta till "livlinor" för att få hjälp med svaret: "50/50" (två av de fyra svarsalternativen tas bort), "fråga publiken" (publiken får svara med hjälp av så kallade mentometerknappar) och "ring en vän" (deltagaren får ringa ett samtal som varar i högst 30 sekunder). Kan den tävlande inte svaret, finns alltid möjlighet att avstå från att svara och i stället nöja sig med de redan vunna pengarna. Endast om den tävlande svarar fel, förlorar han/hon vunna pengar eller trillar ner till den så kallade säkerhetsnivån deltagaren eventuellt uppnått.

I Sverige har ett DVD-spel, datorspel, en spelbok samt ett antal sällskapsspel kommit ut med titeln Vem vill bli miljonär?.

Se även[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Lotteriinspektionen”. http://wwwc.aftonbladet.se/noje/0010/13/mrx.html. Läst 4 november 2017.