Allamandasläktet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Allamandasläktet
Allomanda schottii0.jpg
Buskallamanda (Allamanda schottii)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Gentianaordningen
Gentianales
Familj Oleanderväxter
Apocynaceae
Underfamilj Apocynaceae
Tribus Plumerieae
Släkte Allamandasläktet
Allamanda
Vetenskapligt namn
§ Allamanda
Auktor R.Br.
Arter
Se även: lista över allamandasläktets namn.
Hitta fler artiklar om växter med

Allamandasläktet (Allamanda) är ett släkte i familjen oleanderväxter som består av 15 arter från tropiska Amerika.

Släktet består av buskar som kan vara upprätta eller klängande. Blad kransställda. Blommorna är stora och sitter i klasar, de kan vara toppställda eller sitta i bladvecken, de är trattlika och ofta gula, men andra färger förekommer. Frukten är en taggig kapsel med många vingade frön.

Odling[redigera | redigera wikitext]

Allamandasläktets arter vill stå ljust men skyddas mot skarpt solljus. Jorden bör hållas jämnt fuktig och den får aldrig bli riktigt torr. Under sommarhalvåret krävs mycket vatten, i synnerhet under blomningsperioden. Under vinter och vår kan man vara lite mer sparsam med vattnet. Även luften bör ha så hög fuktighet som möjligt. Dels kan man duscha plantan med en duschflaska så ofta man kan. För torr luft kan framför allt orsaka angrepp av spinnkvalser. Vattna med krukväxtnäring en gång i veckan från vår till höst och en gång i månaden vintertid. Bästa temperatur året om är omkring 18 °C. Allamandor trivs inte om temperaturen sjunker under 15 °C under längre perioder.

För att kunna härbärgera en allamanda i fönstret krävs att man beskär den lite varje vår. Det gynnar även blomningen, eftersom den blommar på nya skott. Har man utrymme kan man låta dem växa fritt och de klängande arterna kan bindas upp den mot en spaljé. När de nya skotten hunnit bli ca 5 centimeter långa vattnar man sparsammare till dess att man ser antydan till blomknoppar, och ökar då vattenmängden. Omplantering bör ske på våren.

Allamandor förökas enklast med toppsticklingar på våren eller sensommaren, och tas lämpligen i samband med beskärning, men sticklingarna kan dock ha svårt att rota sig. Bäst går det om temperaturen kan hållas runt 20-23 °C och krukan täcks med plastpåse försedd med ventilationshål.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]