Almaty

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Den här artikeln handlar om staden. För provinsen med samma namn, se Almaty (provins). För andra betydelser, se Almaty (olika betydelser).
Almaty
(Алматы)
Stad
Almaty, Kok-tobe exposition 3.jpg
Flag of Almaty.svg
Flagga
Land Kazakstan Kazakstan
Oblast Almaty
Folkmängd 1 977 011
Tidszon UTC +6
Geonames 1526384
Webbplats: http://www.almaty.kz

Almaty (kazakiska: Алматы), tidigare Alma-Ata (ryska: Алма-Ата), är den största staden i Kazakstan, belägen i landets sydöstra del. Staden utgör en egen administrativ enhet på provinsiell nivå, helt omgärdad av provinsen Almaty. Staden har 1 350 000 invånare (2008). Alma Ata var det sovjetiska namnet på staden; när Sovjetunionen föll sönder återtog man sitt gamla namn Almaty som betyder "äpplets fader".[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den ryska ostrogen Zailijskij grundades på platsen år 1854.[2] Staden blev senare känd som Verny (eller Vjernyj, Верный) fram till 1921, då den fick namnet Alma-Ata. År 1929 blev Alma-Ata huvudstad i den kazakiska sovjetrepubliken. Då Sovjetunionen kollapsade och Kazakstan blev självständigt år 1991, blev staden huvudstad, vilket den var till juni 1998, då Astana (numera Nur-Sultan) blev huvudstad. Almaty är fortfarande den största staden i landet.

Ort för vintersport[redigera | redigera wikitext]

Almaty är känt för skidåkning av de flesta olika slag och samt många olika kulturer. År 2010 öppnade en nationalarena för längdskidåkning, alpint och backhoppning vid namn Gornij Gigant, efter berget Gornij som backarna ligger på. Under sovjettiden var staden mycket känd för de utomordentliga förhållanden som gällde för hastighetsåkning på skridskor. Ett stort antal världsrekord sattes på banan på isstadion Medeo, där de flesta tävlande var från Sovjetunionen eller Östtyskland. Medeo var också hemmaplan för bandylaget Dynamo Alma-Ata.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

De största etniska grupperna i staden är kazaker (51 %) och ryssar (31 %). Förutom kazaker och ryssar bor det även många ujgurer, tatarer, koreaner, ukrainare och tyskar i staden.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]