Amatör

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En amatör, av franska amateur, är en person som ägnar sig åt en verksamhet utan att ha den som yrke - motsatsen till professionell. Gränsen kan definieras antingen genom utbildnings- och erfarenhetsnivå, eller genom inkomstnivå.

Amatörer inom idrott[redigera | redigera wikitext]

Amatörbegreppet har spelat stor roll inom idrotten då många av de mest prestigefyllda tävlingarna (däribland OS) fram till 1980-talet var reserverade för amatörer. Denna strikta indelning härstammar från 1800-talet. Den som tog emot pengar för sitt idrottande utöver kostnadsersättningar stängdes av antingen på en viss tid eller på livstid beroende på penningsumma. En del länder, särskilt i östblocket, kringgick reglerna genom att ge idrottarna anställning (oftast som officerare) där de kunde träna på arbetstid. Samtidigt har en del alpinskidåkare avstängts för att de varit skidlärare, alltför grenspecifikt för att inte räknas som professionellt. En del kända idrottare har blivit avstängda för brott mot amatörreglerna. Till exempel Jim Thorpe OS-vinnare år 1912, för att han deltagit i proffsbaseball i liten utsträckning. Även Gunder Hägg, på livstid 1946, för att ha tagit emot prispengar från galaarrangörer. Se även sportens historia.

Amatör- och proffsklasser finns än idag i bland annat boxning och danssport.

Amatörer inom film[redigera | redigera wikitext]

Inom film finns begreppet amatörfilm, ett vanligt förekommande exempel är filmer på internet, till exempel Youtube.

Amatörbegreppet inom kulturområdet[redigera | redigera wikitext]

Inom kulturområdet talar man om professionella kulturutövare och personer som ägnar sig åt amatörkultur. De professionella utövarna har, något förenklat, lön för att arbeta med kultur. De som är aktiva inom amatörkulturen gör det utifrån ett ideellt engagemang. En individ kan vara professionell utövare och samtidigt vara engagerad inom amatörkulturen på sin fritid. Det är också vanligt att professionella kulturutövare och företrädare för amatörkulturen samarbetar i olika kulturprojekt och -evenemang.

Många av de nationella förbund som är aktiva inom amatörkulturområdet är medlemmar i Amatörkulturens samrådsgrupp.

Amatörer inom vetenskap[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Amatörforskning

Före modern tid var många forskare amatörer. Amatörer spelar än idag en viktig roll inom astronomin, se amatörastronomi.

Amatörisering[redigera | redigera wikitext]

Amatörisering innebär att amatörer i allt större utsträckning övertar den kunskap och det arbete som tidigare utförts av yrkesmän. Detta sker speciellt inom den kulturella produktionen tack vara en allt mer ökad tillgång på avancerad teknik och enkel spridning via internet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]