Amblygonit

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Amblygonit

Amblygonit, mineral med den kemiska sammansättningen (Li,Na)AlPO4(F,OH).

Amblygonit har en triklin kristallstruktur och en glasig glans. Hårdheten är 5,5–6 och den relativa densiteten 2,98–3,11. Amblygonit förväxlas lätt med albit och andra fältspatmineral.

Amblygonit förekommer geologiskt bland annat i pegmatit (granit), i tennådror vid hög temperatur och i greisen. Ablygonit förekommer tillsammans med spodumen, lepidolit, turmalin och andra litiumbärande mineral som finns i pegmatitådror.

Amblygonit innehåller omkring 10 procent litium och har haft historik betydelse som malm i främst Frankrike och Kalifornien.

Amblygonit upptäcktes först i Sachsen av August Breithaupt 1817. Han gav mineralet dess namn efter grekiskans amblus, "trubbig" och gouia, "vinkel" på grund av vinklarna i mineralets spaltning. Amblygonit har därefter även upptäckts i Montebras i Creuse och Hebron i Maine. Eftersom dessa fyndigheter av amblygonit uppvisat mindre skillnader i optiska egenskaper och kemisk sammansättning har namn som montbrasit och hebronit introducerats. Ansenliga mängder amblygonit har hittats i Pala i Kalifornien, Caceres i Spanien och i Black Hills i South Dakota.

Se även[redigera | redigera wikitext]