Ambulansflygplan

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ambulansflyget)
En flygambulans av typ Beechcraft Super King Air från Svensk Flygambulans, numera Scandinavian Air Ambulance
Inredning av en Beechcraft Super King Air som ambulansflygplan
SAS-flygplan av den typ som används för Svenska nationella ambulansflyget.

Ambulansflygplan är flygplan som är utrustade för, och används för, ambulanssjukvård.

Flygplan används för akuta eller planerade uppdrag med längre transportavstånd än vad som är lämpligt att använda bilambulans eller ambulanshelikopter för. Ambulansflygplan är utrustade med utrustning, som gör det möjligt för att ge medicinsk behandling till kritiskt skadade eller sjuka patienter under färd.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns det två typer av ambulansflyg med flygplan med fast vinge. Landstingen upphandlar flygplan från privata aktörer för normala ambulansflygtransporter, varav Scandinavian Air Ambulance är den största i Sverige. Det 2015 bildade Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg avser att från 2021 ta över drift av ambulansflyget i egen regi med en flotta av sex jetflygplan av typen Pilatus PC-24.

Sedan 2008 finns också den statliga beredskapsorganisationen Svenska nationella ambulansflyget (SNAM), som har ett avtal med SAS att stå i beredskap med ett flygplan av modell Boeing 737-800. Flygplanet ska på sex timmar från beslut vara ombyggt från ett vanligt passagerarflygplan till ett ambulansflygplan, som är utrustat för intensivvårdsavdelning och kunna ta tolv liggande och 20 sittande patienter.

Tyskland[redigera | redigera wikitext]

Vanliga flygambulanstransporter sköts i Tyskland av organisationer som ADAC, Deutsche Rettungsflugwacht, Flight Ambulance International eller Tysklands Röda Kors.

Bundeswehr har inom ramen för sin sjukvårdsorganisation ett flygplan av typ Airbus A310, som kan omdisponeras till en flygande intensivvårdsklinik. Flygplanet kan ta upp till 56 patienter, varav sex i intensivvård. Det har en medicinsk personal som uppgår till upp till 25 personer. Denna Airbus MedEvac finns, partiellt utrustat, i ständig beredskap på Köln-Bonns flygplats. Det kan efter komplettring och flygtekniska förberedelser vara i luften tre timmar efter alarm.[1]

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]