Amelie Tarschys Ingre

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Amelie Tarschys Ingre, född 1977, är en svensk politiker (Liberalerna).

Amelie Tarschys Ingre är kommunalråd och ordförande för utbildningsnämnden i Lidingö kommun och blev personkryssad i valen 2014 och 2018.[1][2] Hon är ledamot i regionfullmäktige och vice gruppledare för Liberalerna i Region Stockholm, ersättare (L) i Sveriges riksdag samt ledamot i Socialstyrelsens Rättsliga råd.

Tarschys Ingre är ersättare i Europarådets kongress för lokala och regionala myndigheter (CLRAE) och har varit rapportör för rapporterna [3]Making public procurement transparent at local and regional level och The status of capital cities[4].

Sedan 2015 är Tarschys Ingre mentor i Women's Political Leadership[5], ett ledarskapsprogram för afrikanska, asiatiska och östeuropeiska kvinnliga lokalpolitiker som drivs av Internationellt centrum för lokal demokrati, ICLD.

Tidigare har hon varit bland annat ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden och vice ordförande i beredningen för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms läns landsting, ordförande socialnämnden på Lidingö[6], ordförande för Liberala Kvinnor i Stockholms län, ledamot av Liberala Kvinnors förbundsstyrelse, ersättare i Sveriges riksdag och ersättare i Europaparlamentet.

Mellan 2001 och 2014 arbetade Tarschys Ingre på Sveriges Kommuner och Landsting med bland annat konkurrens- och valfrihetsfrågor, internationella frågor och demokratifrågor. Tarschys Ingre har tidigare arbetat på UD med samordning av EU-frågor.

Amelie Tarschys Ingre är dotter till Daniel Tarschys och Regina Rehbinder, har en pol.mag.-examen från Uppsala universitet, är gift och har tre barn.

Källor[redigera | redigera wikitext]