Amesbury

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om Amesbury i England. För Amesbury i Massachusetts, se Amesbury, Massachusetts.
The Greyhound inn i Amesbury.

Amesbury är en stad i Wiltshire i England, 13 km norr om Salisbury och nära Stonehenge. Den grundades år 979, även om det sedan tidigare fanns ett nunnekloster på platsen.

På kartor från 1600-talet hette platsen Ambersbury och det har därför föreslagits att staden döptes efter Ambrosius Aurelianus, ledaren för det romersk-brittiska försvaret mot saxarnas invasion på 400-talet. Amesbury är också förknippat med legenden om Kung Arthur. Det nunnekloster till vilket Guinevere drog sig tillbaka sägs vara det i Amesbury.

Någon kilometer väster om staden ligger ett dolt fort, numera överväxt med skog. Lokalt är platsen känd som Vespasianus' lägerplats (efter den romerska generalen, senare kejsaren, vars fälttåg gick genom detta område). Den har ännu inte blivit utgrävd.

2002 upptäcktes i Amesbury den rikaste begravningsplatsen från bronsåldern som hittills hittats i Storbritannien. Den innehöll kvarlevorna av två män av aristokratisk rang tillsammans med över 100 föremål, bland annat pilspetsar, kopparknivar och örhängen i guld.