Amish

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Amish
TypKristet samfund
SätePennsylvania
Officiella språkEngelska
Amishpar i en hästdragen vagn
Modernt fordon och amishsk vagn i kontrast; Pennsylvania, USA

Amish är en anabaptistisk kristen grupp, omfattande drygt 330 000 människor 2018, boende främst i Pennsylvania, Ohio och Indiana i USA och i delar av Kanada.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Jakob Ammann bildade en grupp som lämnade mennoniterna som de ansåg blivit för världsliga. På grund av förföljelse i Europa kom de att emigrera till USA på 1700-talet och 1800-talet.[1] Med varandra talar de pennsylvaniatyska, en distinkt tysk dialekt, och under sina religiösa sammankomster (som sker hos varandra, eftersom kyrkobyggnader inte finns) talar de gammaldags tyska, men för att kunna fungera i samhället lär de sig även engelska.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Karakteristiskt för amish är att de anser att den tekniska utvecklingen har gått för långt och därför lever de på ett sätt som många gånger ter sig ålderdomligt. Jordbruk bedrivs till exempel ungefär på samma sätt som på 1800-talet, likaså husbyggnation och annan verksamhet. Klädseln är ålderdomlig och baseras på färgerna svart och vitt beroende på vilken order Amish man tillhör. Amishsamhällen strävar efter att vara självförsörjande på det mesta och de köper oftast ny mark med kontanter, eftersom de emotsätter sig lån.[2] Försäkringar är inte tillåtna. Den som råkar illa ut kan istället räkna med att få hjälp av sina grannar och vänner. Elektricitet och förbränningsmotorer används bara i undantagsfall.

Det finns cirka 40 olika amishsamhällen och det skiljer sig mellan de olika samhällena hur strikta reglerna är. De mest stränga anses vara Swartzentruber Amish.[3]

I kulturen[redigera | redigera wikitext]

I samband med den Oscarsbelönade filmen Vittne till mord (1985) ökade det allmänna intresset för och kännedomen om amishkulturen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Amish”. britannica.com. Läst 9 september 2020.
  2. ^ ”Enkelt och blomstrandejordbruk”. so-rummet.se. Läst 9 september 2020.
  3. ^ Hurst, C. & McConnell, D. An Amish Paradox. Johns Hopkins University Press 2010, s. 2.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Amish, 5 juli 2016.